środa, 29 października 2014

..:: Zupa krem z zielonego groszku z parmezanem ::..

Dzisiaj "chodziłam" w kuchni jak robot :) Dwa dania robione równocześnie - ryba pieczona pod beszamelem i zupa krem z zielonego groszku. O rybie jeszcze pewnie kiedyś przeczytacie, natomiast dzisiaj padła kolej na podzielenie się przepisem na zupę. Zastanawiałam się dzisiaj, kiedy ostatnio robiłam "normalną" zupę i zorientowałam się, że nawet tego nie pamiętam ;) Fakt, że zupy gotuję raczej rzadko, ale jak już je robię, to właśnie nie w tradycyjny sposób, a w postaci zup kremów. Co skłoniło mnie do zrobienia kremu z groszku? Po pierwsze akurat paczka mrożonego groszku leżała w zamrażarce, a po drugie, dzisiaj w żłobku dzieci jadły podobną zupę i aż się im uszły trzęsły, pomyślałam więc, że i ja dzisiaj potrzęsę sobie uszami ;) Zupa stanowi fajną propozycję na kolację, jest lekka, nie powoduje uczucia przepełnienia żołądka, a przez to, że jest gęsta, szybko daje poczucie sytości.

Składniki na ok. 4 porcje:

Wywar warzywny: 3 marchewki, 2 pietruszki, zielona część pora, kawałek selera, szczypta soli, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego + 1,1 l wody. Wywar ten stanowi bazę do przygotowania naszej zupy. Jeśli macie już taki w zamrożonej wersji to przygotowanie zupy odbędzie się w tempie ekspresowym. Jeśli jednak zaczynacie od przygotowania wywaru to zajmie to troszkę więcej czasu.

biała część pora
2 ząbki czosnku
450g mrożonego zielonego groszku
sok z połowy limonki
sól, pieprz Cayenne
masło/oliwa z oliwek
starty Parmezan
natka pietruszki

Przygotowanie:

Białą część pora dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na 2 części, a następnie na "półokręgi". Do 2 litrowego garnka wrzucamy łyżkę masła/lub łyżkę oliwy, podgrzewamy i dodajemy pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wlewamy wywar warzywny i dodajemy groszek zielony. Gotujemy pod przykrywką przez około 15 minut. Następnie garnek zdejmujemy z ognia i blendujemy zupę.


 Doprawiamy pieprzem Cayenne, ew. solą oraz dodajemy sok z limonki. Gotujemy jeszcze około 10 minut już bez przykrywki. Po nałożeniu na talerz posypać Parmezanem oraz dodać kilka listków natki pietruszki.



Wartość odżywcza dla 1 porcji(+ 1 łyżka tartego parmezanu i natki pietruszki):

Kaloryczność 150 kcal
Białko  11,2 g
Węglowodany 20,9 g
Tłuszcze 5,7 g
Błonnik 7,7 g
Wapń 147 mg
Żelazo 2,3 mg 
Foliany 75 ug

Kilka słów o groszku zielonym:

* zawiera w swoim składzie kwas nikotynowy, którego obecność pomaga w zmniejszeniu stężenia "złego" cholesterolu LDL
* wspomaga procesy trawienne
*obecne również w groszku witamina B6 i kwas foliowy dobroczynnie wpływają na układ krwionośny (zapobieganie chorobom serca)
* zawiera mnóstwo witamin (m.in. A,C,E,K,B1, B3,B6, foliany) oraz składników mineralnych (m.in.wapń, żelazo, magnez, potas).

2 komentarze:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger