Składniki:
240 g czerwonej soczewicy
4 ząbki czosnku
2 marchewki
przyprawy: pieprz Cayenne, kurkuma, curry, imbir, słodka papryka
2 łyżki masła
natka pietruszki
ser Feta - kilka kostek
1500 ml bulionu warzywnego - najlepiej przygotować własny bulion ze świeżych warzyw
Przygotowanie:
Gotujemy 1500 ml bulionu warzywnego, lub rozgrzewamy bulion, który mieliśmy przygotowany wcześniej. Następnie płuczemy na sitku soczewicę czerwoną, marchewkę ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy 2 łyżki masła, kiedy tłuszcz się rozpuści wrzucamy startą marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i soczewicę, wszystko chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i dodajemy przyprawy (ilość przypraw wedle uznania). Zupę gotujemy około 30 minut, na koniec blendujemy. Nakładamy na talerz, dodajemy kostki sera Feta oraz posypujemy natką z pietruszki.
Wartość odżywcza 1 porcji (+20g sera Feta):
Kaloryczność 248,6 kcal
Białko 16,6 g
Węglowodany 32,3 g
Tłuszcze 8 g
Błonnik 5,4 g
Wapń 132,7 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz