poniedziałek, 6 października 2014

Sznycel z indyka z sosem jogurtowo - chrzanowym z nutą pomarańczy...

Dzisiaj obiad przygotowywany na szybko, dlatego nie było czasu na zabawę, od razu przeszłam do sedna sprawy ;) Przyrządziłam sznycel z indyka gotowany na parze. Samo mięso byłoby zbyt suche, dlatego pomyślałam również o sosie, który idealnie skomponował się z całym daniem. Sos nietypowy, fajny ponieważ wyczuwalne były w nim słodkie i ostre smaki, co nadawało indykowi nieco wyrazistości.
Przygotowane danie prezentowało się tak:




Składniki na 1 porcję:

Sznycel z indyka 150g
Ryż brązowy 30g
Warzywa mieszanka 150g

Przygotowanie:

Mięso oprószyć pieprzem i wstawić do parowaru na około 25 minut. Na kolejny poziom ułożyć warzywa i gotować około 10 minut. Ryż ugotować według przepisu z opakowania.



Sos:


4 płaskie łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego
1 łyżeczka miodu ( na zdj. miód malinowy - polecam)
1 łyżka chrzanu ( przypominam aby czytać etykiety i kupować wyłącznie prawdziwy chrzan bez żadnych zbędnych dodatków)
sok z 1/2 pomarańczy
pieprz do smaku

Przygotowanie:

Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Polać sosem mięso zaraz przed wydaniem. Ozdobić natką pietruszki.

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kaloryczność 413 kcal
Białko  32,3 g
Węglowodany 47,8 g
Tłuszcze 10,9 g
Błonnik 3,6 g
Wapń 111 mg
Żelazo 1,5 mg
Witamina C 25mg

SMACZNEGO!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger