Składniki na około 20 muffinek:
260 g ( ok. 2 szklanki) mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
5 łyżek wiórków kokosowych
50 ml oliwy z oliwek
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 łyżeczki przyprawy do piernika (mieszanka przypraw: kardamon, imbir, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa)
500 g puree z dyni
2 jajka
5 łyżek miodu płynnego
+ ewentualnie cukier trzcinowy 30 g jeśli lubicie naprawdę słodkie przekąski. Ja pominęłam cukier.
Przygotowanie:
Oczywiście na początek rozgrzewamy piekarnik, do 200 stopni. W międzyczasie wszystkie suche składniki przesiewamy do miski. W drugiej misce łączymy wszystkie mokre składniki tj. puree z dyni, oliwę, jajka, miód,jogurt naturalny. Po wymieszaniu dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Teraz układamy papilotki do formy muffinkowej i nakładamy ciasto do foremek, tak aby około 0,5 cm papilotki było widoczne.
![]() |
Soczysty środeczek :) |
Wartość odżywcza 1 muffiny:
Kaloryczność 90 kcal
Białko 2,3 g
Węglowodany 15 g
Tłuszcze 3 g
Błonnik 1 g
Wapń 21,5 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz