poniedziałek, 27 października 2014

Makaronowa sałatka z zielonymi warzywami i suszonymi pomidorami.

Dzisiaj, jakoś tak wyjątkowo szybko, uporałam się z przygotowaniem sałatki na jutrzejszy dzień. Nauczyłam się już, że aby zjeść coś zdrowego w ciągu dnia i nie sięgać po słodkie przekąski, cały jadłospis muszę sobie ustalić przynajmniej dzień wcześniej. A najlepiej zaplanować sobie już kilka dni wcześniej jakie sałatki, obiady, przekąski będziemy jeść w ciągu dnia, dzięki czemu nie będziemy musieli na szybko robić zakupów i wymyślać dań, bo to niestety najczęściej kończy się to zjedzeniem czegoś co mamy pod ręką (ciastka, drożdżówki itp.). Poza tym takie planowanie posiłków pozwala nam lepiej wykorzystać zakupione produkty, co zapobiega ich marnotrawieniu. Zgadzacie się z tym? A teraz do rzeczy :) Oto przepis na pyszną i szybką sałatkę.

Składniki na 1 porcję:

1/2 szklanki makaronu pełnoziarnistego (ok.50g)
3 sztuki suszonych pomidorów
4 różyczki brokuł (ok.80g)
cukinia (ok. 80g)

sos: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1/2 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę, 1 łyżka soku z cytryny. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Sos odstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki i polać sałatkę bezpośrednio przed spożyciem.

Przygotowanie:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuły i cukinię gotujemy na parze al'dente. Jeśli nie macie możliwości ugotowania warzyw na parze to brokuły musimy ugotować normalnie w wodzie, natomiast cukinię lekko podsmażyć bez dodatku tłuszczu na patelni teflonowej. Pomidory suszone pokroić na mniejsze cząstki. Wszystkie składniki wymieszać i polać sosem.





Wartość odżywcza dla 1 porcji:

Kaloryczność 361 kcal
Białko  13,7 g
Węglowodany 49,4 g
Tłuszcze 12,9 g
Błonnik 7,7 g
Wapń 53,2 mg
Żelazo 1 mg
Foliany 138 ug

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger