Składniki na około 5-6 porcji:
9 płatów lasagne
300 g piersi z kurczaka
500 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
3 ząbki czosnku
2 cebulki dymki
suszone pomidory 10 sztuk
biała część pora
pieprz Cayenne, estragon
ser Grana Padano
Sos beszamelowy:
80 g masła
4 płaskie łyżki mąki (ja użyłam mąki orkiszowej)
800 ml mleka
1 łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka zmielonego białego pieprzu
Przygotowanie:
Szpinak podsmażamy na patelni (bez tłuszczu) z dodatkiem czosnku i pieprzu Cyenne. W międzyczasie kroimy drobno pora oraz cebulkę i dodajemy do szpinaku. Całość podlewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki estragonu i dusimy około 6 minut.
Pierś z kurczaka kroimy na drobno i doprawiamy dużą ilością słodkiej papryki. Podsmażamy chwilę na patelni (bez tłuszczu).
Sos beszamelowy: masło roztopić w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2-3 minuty. Następnie małym strumieniem dolewać mleko i energicznie mieszać, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Następnie dodać gałkę i pieprz.
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Formę żaroodporną o wymiarach 20 x 34 cm smarujemy cienką warstwą oliwy. Na spód wylewamy troszkę sosu beszamelowego i układamy 3 plastry lasagne. Płaty oblewamy sosem beszamelowym (dokładnie każdą sztukę). Wykładamy połowę szpinaku i warzyw oraz połowę kurczaka i podlewamy sosem beszamelowym. Następnie układamy 3 plastry lasagne i lejemy ponownie sosem. Dodajemy resztę szpinaku, kurczaka oraz pokrojone na połówki suszone pomidory (ponownie podlewamy beszamelem). Kładziemy ostatnią warstwę 3 płatów lasagne i mocno podlewamy beszamelem, aby każdy płat był pokryty sporą warstwą sosu. Na wierzch posypujemy kilkoma łyżkami sera Grana Padano.
Pieczemy około 20 minut.
Wartość odżywcza dla 1 z 6 porcji:
Kaloryczność 363 kcal
Białko 23 g
Węglowodany 28 g
Tłuszcze 18,6
Błonnik 2,6
Wapń 296 mg
Żelazo 2,3 mg
Foliany 142 ug
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz