Składniki na ok.4 porcje
kalafior mrożony 450g
szpinak mrożony 200g
1 puszka mleka kokosowego (czytajcie etykiety)
2 marchewki
przyprawy: curry, kmin rzymski, pieprz Cayenne, imbir
2 ząbki czosnku
mąka orkiszowa
dodatek: ryż paraboiled
Przyrządzenie:
Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy kmin rzymski (1/2 łyżeczki). Po chwili dodajemy mrożony szpinak i podlewamy odrobiną wody. Kiedy woda już odparuje a szpinak będzie gotowy dodajemy 2 ząbki czosnku. Następnie pokrojoną w plasterki marchewkę i różyczki kalafiora. Całość podlewamy mlekiem kokosowym i dodajemy przyprawy: 2 - 3 łyżeczki curry, 1 łyżeczka imbiru, pieprz Cayenne do smaku. Całość dusimy około 20 minut. Po tym czasie możemy zagęścić sos powstały z mleka kokosowego, dodając zawiesinę z zimnej wody i 1 łyżki mąki orkiszowej (lub większej ilości w zależności od tego jak gęsty chcemy uzyskać sos). Po dodaniu mąki chwilę jeszcze gotujemy, zdejmujemy z ognia i podajemy z ryżem paraboiled.
Wartość odżywcza dla 1 porcji:
Kaloryczność 243 kcal
Białko 6,2 g
Węglowodany 17,5 g
Tłuszcze 18,3 g
Błonnik 4,7 g
Wapń 58 mg
Żelazo 1,9 mg
Foliany 133,5 ug
+ 30g ryżu to około 112 kcal
Bardzo fajne takie warzywne curry :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńNawet nie podejrzewałabym że takie dobre :) na pewno jeszcze nie raz przyrządzę podobne :)
Usuń