Składniki na 2 porcje:
2 udka z kurczaka
ziemniaki około 360 g
papryka czerwona 1 sztuka około 200 g
1/2 sztuki cebuli
3 ząbki czosnku
1/2 sztuki cukinii (około 250 g)
6 sztuk pomidorków cherry
1 łyżka oliwy z oliwek
Przyprawy: pieprz kolorowy, pieprz Cayenne, bazylia, oregano, rozmaryn, majeranek, tymianek, imbir.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Warzywa myjemy i kroimy. Ziemniaki oraz cukinię w plastry, cebulę w piórka, paprykę w paski, pomidorki na połówki. Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy z oliwek i układamy wszystkie warzywa. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość doprawiamy pieprzem kolorowym, Cayenne, bazylią i oregano. Na tak przygotowaną bazę układamy udka z kurczaka (skórą do dołu), które wcześniej nacieramy rozmarynem, tymiankiem oraz majerankiem. Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez 30 min. Po 30 min podkręcamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza i odwracamy udka skórką do góry. Zapiekamy kolejne 30 minut. Następnie serwujemy danie na talerzu :)
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kaloryczność 481 kcal
Białko 32,3 g
Węglowodany 47,4 g
Tłuszcze 20,9 g
Błonnik 7,1 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz