wtorek, 10 czerwca 2014

Zapiekana cukinia z farszem mięsno-warzywnym.

Z uwagi na upał panujący na dworze, postanowiłam przyrządzić dzisiaj troszkę lżejszy obiad. Wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a smak jest wyborny ;)

Składniki na 2 porcje:


2(szersze)cukinie średniej wielkości
1 pomidor
3 ząbki czosnku
cebula
50 g papryki czerwonej
50 g papryki żółtej
20 g startego sera mozarella
imbir
oregano
pieprz Cayenne
50 g kaszy gryczanej
150 g mięsa mielonego ( u mnie akurat wołowo - wieprzowe, ale może być oczywiście drobiowe lub w wersji wegetariańskiej bez mięsa)
olej rzepakowy

Przygotowanie:

Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ, zostawiając ok 0,5 - 1 cm miąższu z każdej strony.


Kaszę gryczaną gotujemy wg. przepisu z opakowania (ja dla wydobycia lepszego smaku gotowałam ją nie w wodzie,a w wywarze warzywnym). W międzyczasie podsmażamy cebulkę i czosnek na patelni, dodajemy mięso(przyprawione pieprzem Cayenne i imbirem) i chwilę dusimy. Następnie dodajemy pokrojonego w drobną kostkę pomidora,pokrojoną w drobną kostkę paprykę i miąższ cukinii i dusimy wszystko razem kilka minut. Gdy kasza jest już gotowa, przesypujemy ją do farszu i dokładnie mieszamy z resztą składników. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W wydrążone rowki nakładamy farsz. Na koniec posypujemy serem i oregano. Całość zapiekamy przez około 30 minut.



Wartość odżywcza 1 porcji(dwóch połówek)

kaloryczność 355 kcal
zawartość białka 25,8 g
          węglowodanów  39,4 g
          tłuszczu 14 g
          błonnika 8 g
          wapń 92,3 mg
          żelazo 4,4 mg 
          foliany 280,6 ug

2 komentarze:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger