wtorek, 14 stycznia 2014

Komosa ryżowa = Quinoa

Na dzisiejszy obiadek przygotowałam coś extra - z półki superfoods ;) Niby nic takiego, ale smak nieziemski :) Nie wiem czy próbowaliście już wcześniej komosę ryżową (QUINOA). Przyznam się szczerze, że sama dopiero niedawno poznałam jej smak - całe szczęście, że się skusiłam :) Było to zakochanie od pierwszego posmakowania. Postanowiłam przyrządzić obiadek właśnie na bazie komosy ryżowej, która jest produktem bezglutenowym i wyróżnia się niskim indeksem glikemicznym (IG 35).Przyrządzenie dania zajęło mi około 35 minut.

Składniki na 1 porcję:

pierś z kurczaka 150g
komosa ryżowa 4 łyżki ok 56g
oliwa z oliwek
1/2 papryki czerwonej
1/2 ząbka czosnku
1 cebula dymka
1/2 sztuki cukinii ok 150-200g
1 pomidor
oregano
pieprz cayenne (lub papryczka chilli)

Przygotowanie:
Komosę przygotuj według przepisu na opakowaniu. W międzyczasie warzywa pokrój w kostkę (czosnek przeciśnij przez praskę), następnie podsmaż na patelni bez tłuszczu, dodaj 1 łyżkę oregano oraz wedle uznania pieprzu Cayenne (lub papryczki chilli). Gdy komosa będzie już gotowa przełóż ją do miski i dodaj do niej przygotowane warzywa, natomiast na patelni po warzywach podsmaż pierś z kurczaka (pokrojoną w kostkę, podsmażoną na 1 łyżce oliwy). Kiedy kurczak się "zarumieni" dodaj do niego całość warzyw z miski wraz z komosą i podduś około 5 minut. Następnie przełóż na talerz i delektuj się smakiem :)



Wartość odżywcza 1 porcji:

kaloryczność  527 kcal
zawartość białka  47g
                węglowodanów  57g
                tłuszczu  16g
                błonnika 11g
                wapnia 77 mg
                magnezu 126mg
                jodu 8,2 ug

7 komentarzy:

  1. Kasiu też przymierzam się do komosy.Rzekłabym, że mnie wyprzedziłaś. U mnie dokładnie do samo, dopiero o niej usłyszałam. Czyli zachęcasz do próbowania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, zobaczysz że Ci posmakuje :) chociaż muszę przyznać, że do tanich produktów nie należy niestety.

      Usuń
  2. Komosa jest doskonałą alternatywą do stosowanych do tej pory dodatków do mięska typu ryż, makarony, ziemniaki itp. Uwielbiam ją. Kupuję ją w sklepie ekologicznym na allegro. Wychodzi dużo taniej niż w zwykłych delikatesach.

    OdpowiedzUsuń
  3. O, dziękuje za oświecenie. Nie wiedziałam, że komosa ryżowa to to samo co Quinoa. Jadłam i była zaskakująco dobra :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger