sobota, 25 stycznia 2014

Jaglane kakaowe kokosanki :)

Czas na coś słodkiego :) do tej pory przedstawiałam Wam przepisy na śniadania, obiady... teraz czas na słodkości, przyjemności :) Przepis zmodernizowany zaczerpnęłam z bloga http://zdrowe-odzywianie-przepisy.blogspot.com/2013/10/ciasteczka-z-kokosowa-nutka-weganskie-i.html#more.

Składniki na około 20 ciastek:

3 banany
135g kaszy jaglanej (10 łyżek)
8 łyżek wiórków kokosowych
8 łyżek żurawiny
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą na sicie, aby pozbyć się goryczki. Następnie przełóż kaszę do garnuszka i zalej trzema szklankami wody. Gotuj przez około 20 minut. Pamiętaj o ostudzeniu kaszy (najlpiej aby była wręcz chłodna).
Podczas gdy kasza będzie się gotowała, Ty możesz zblendować ze sobą pozostałe składniki. Najlepiej użyć w tym celu właśnie blendera, aby suche produkty nie wyfrunęły nam z miski ;) Gdy kasza będzie już gotowa, dodaj ją do zblendowanych składników i ponownie "zmiksuj". Cała masa na ciasteczka powinna być gęsta. Gdy mamy już gotową masę możemy formować ciasteczka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciacha pieczemy w temperaturze 190°C przez 30 minut bez termoobiegu, po 30 minutach włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 6-10 minut.
Nie przestraszcie się konsystencją ciastek, zaraz po wyjęciu ich z piekarnika :) mogą być miękkie, dlatego musicie dać im troszkę czasu żeby stwardniały :D

SMACZNEGO!



Wartości odżywcze 1 ciasteczka ważącego około 25g:

kaloryczność 58 kcal
zawartość białka 1g
                węglowodanów 12g
                tłuszczu  1,4g
                 błonnika  1,05g
                 folianów  4,7 ug
                 magnezu  11mg


P.S.Może nie wyglądają zbyt estetycznie ale są naprawdę smaczne ;)

2 komentarze:

  1. Oooo, może udałoby się przemycić kaszę jaglaną do diety moich dzieci. Bo do tej pory wszystkie próby kończyły się pluciem i czyszczeniem języka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chcesz zacząć wprowadzać kaszę jaglaną dzieciom to właśnie warto zacząć od propozycji podania jej na słodko ;) jest to o tyle fajny produkt, że możemy podawać ją na słono, ale również nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów i sałatek. Także dobrym pomysłem jest "słodki jaglany podstęp" ;)

      Usuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger