Składniki na około 20 ciastek:
3 banany
135g kaszy jaglanej (10 łyżek)
8 łyżek wiórków kokosowych
8 łyżek żurawiny
3 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną przepłucz gorącą wodą na sicie, aby pozbyć się goryczki. Następnie przełóż kaszę do garnuszka i zalej trzema szklankami wody. Gotuj przez około 20 minut. Pamiętaj o ostudzeniu kaszy (najlpiej aby była wręcz chłodna).
Podczas gdy kasza będzie się gotowała, Ty możesz zblendować ze sobą pozostałe składniki. Najlepiej użyć w tym celu właśnie blendera, aby suche produkty nie wyfrunęły nam z miski ;) Gdy kasza będzie już gotowa, dodaj ją do zblendowanych składników i ponownie "zmiksuj". Cała masa na ciasteczka powinna być gęsta. Gdy mamy już gotową masę możemy formować ciasteczka na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Ciacha pieczemy w temperaturze 190°C przez 30 minut bez termoobiegu, po 30 minutach włączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 6-10 minut.
Nie przestraszcie się konsystencją ciastek, zaraz po wyjęciu ich z piekarnika :) mogą być miękkie, dlatego musicie dać im troszkę czasu żeby stwardniały :D
SMACZNEGO!
Wartości odżywcze 1 ciasteczka ważącego około 25g:
kaloryczność 58 kcal
zawartość białka 1g
węglowodanów 12g
tłuszczu 1,4g
błonnika 1,05g
folianów 4,7 ug
magnezu 11mg
P.S.Może nie wyglądają zbyt estetycznie ale są naprawdę smaczne ;)
Oooo, może udałoby się przemycić kaszę jaglaną do diety moich dzieci. Bo do tej pory wszystkie próby kończyły się pluciem i czyszczeniem języka ;)
OdpowiedzUsuńJeśli chcesz zacząć wprowadzać kaszę jaglaną dzieciom to właśnie warto zacząć od propozycji podania jej na słodko ;) jest to o tyle fajny produkt, że możemy podawać ją na słono, ale również nadaje się do wszelkiego rodzaju deserów i sałatek. Także dobrym pomysłem jest "słodki jaglany podstęp" ;)
Usuń