wtorek, 17 grudnia 2013

" Jak tu schudnąć ??"

Większość osób zadając sobie to pytanie, wpada na kilka świetnych pomysłów:

  1. obniżenie kaloryczności diety do minimum - najlepiej jakieś 1000 kcal ( bo przecież dieta = jem "jak wróbelek"), 
  2. eliminacja z diety węglowodanów, pod każdą postacią, czyli eliminujemy pieczywo, ziemniaki, makarony, ryż,
  3. eliminacja tłuszczów,
  4. najlepiej zastosować punkt 1,2 i 3 łącznie :)
Otóż chcę Was dzisiaj uświadomić, że są to największe dietetyczne błędy, które najczęściej popełniamy. Przyznam szczerze, że dopóki nie zaczęłam studiować dietetyki, myślałam, iż najlepszym sposobem na schudnięcie jest niejedzenie, eliminacja z diety węglowodanów i tłuszczów. Dopiero na studiach przekonałam się, jak bardzo ważne w naszej codziennej diecie są poszczególne składniki pokarmowe. Pod żadnym pozorem nie możemy eliminować któregoś z tych składników z diety. Podczas diety redukującej wagę należy jedynie zamienić lekko proporcje między białkami, węglowodanami i tłuszczami.

Dlaczego nie możemy tak drastycznie zmniejszać kaloryczności swojej diety? Odpowiedź jest prosta. Poprzez drastyczny spadek dostarczanej energii wraz z pożywieniem, nasz organizm przestawia się na tak zwany "tryb oszczędzania". Przy tak niskiej kaloryczności nasz ustrój zaczyna adaptować się do niedożywienia, co skutkuje między innymi obniżeniem PODSTAWOWEJ PRZEMIANY MATERII (PPM). Jest to niekorzystne zjawisko dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, ponieważ mówiąc w skrócie, im większa jest PPM, tym więcej możemy jeść i równocześnie chudnąć. Natomiast im mniejsza wartość PPM, tym wszelkie procesy biochemiczne zachodzące w naszym organizmie, przebiegają znacznie wolniej, co utrudnia proces odchudzania. Dlatego tak bardzo ważne jest ustalenie odpowiedniej kaloryczności diety, biorąc pod uwagę tryb życia i aktywność fizyczną danej osoby oraz to jaką ma PPM. Obecnie na rynku jest wiele analizatorów składu ciała, które między innymi wyliczają wartość PPM, uwzględniając płeć, wiek, zawartość mięśni w organizmie. Jeśli tylko macie możliwość zafundowania sobie takiej analizy, to zachęcam to skorzystania :) Na koniec chcę jeszcze raz podkreślić, że dieta redukcyjna powinna odznaczać się możliwie najwyższą kalorycznością, przy której następuje spadek wagi. Oczywiście najlepiej jest, gdy podczas procesu odchudzania masa mięśniowa się zwiększa, a spada ilość tkanki tłuszczowej. Wtedy możemy nie zauważyć spadku samej wagi, ponieważ mięśnie są znacznie cięższe od tłuszczu :) Taka sytuacja może mieć miejsce, gdy osoba pragnąca pozbyć się zbędnych kilogramów, dodatkowo łączy odpowiednią dietę z aktywnością fizyczną.

Dalszy ciąg nastąpi... :)
Zachęcam do komentowania.

Bibliografia:

1. DIETETYKA. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Helena Ciborowska.
2. Żywienie człowieka TOM 1. Podstawy nauki o żywieniu pod redakcją Jana Gawęckiego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger