wtorek, 20 września 2016

Aromatyczny kurczak z pieczarkami, brokułami i makaronem

Dzisiaj mam dla Was fajny przepis na kurczaka. Gotowe danie możecie zaserwować na obiad. W daniu możemy znaleźć wiele nut smakowych przez co otrzymujemy wyrazistą potrawę, a takie właśnie najbardziej lubię :) Samo przygotowanie nie jest skomplikowane, także polecam również wypróbować je, osobom, które nie mają wielkich zdolności kulinarnych ;)

Składniki:

polędwiczki drobiowe 300 g
pieczarki świeże 100 g
brokuł około 200 g (ok. 1/2 sztuki świeżego brokuła)
orzechy nerkowca 2 łyżki

Marynata do mięsa:

2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki sosu tabasco ( pasta z chilii )
1 łyżeczka curry
szczypta pieprzy Cayenne
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
2 łyżki soku z limonki
4 łyżki oleju roślinnego
makaron pełnoziarnisty ok.140g ( u mnie makaron gryczany)

Przygotowanie:

Polędwiczki drobiowe pokroić w kostkę. Do szklanki dodać wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać. Następnie polać marynatę na polędwiczki i odstawić na 30 minut do lodówki, aby mięso nabrało aromatu. Dalej ugotować brokuła w lekko osolonej wodzie przez około 9 minut (brokuła wrzucamy na wrzątek). Pieczarki po umyciu i obraniu pokroić w plasterki i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, do momentu odparowania wody. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić. Po 30 minutach kurczaka wyjąć z lodówki i usmażyć w woku. Następnie dodać pieczarki, brokuła i wszystko wymieszać. Przed podaniem posypać orzechami nerkowca.



Przepis podpatrzony tu

Wartości odżywcze 1 porcji 

Kaloryczność 525 kcal
Białko 42,4 g
Węglowodany 31,1 g
Tłuszcze 27,1 g
Błonnik 5 g
Wapń 45 mg
Fe 2,3 mg
Witamina A 103 ug
Magnez 98 mg

2 komentarze:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger