czwartek, 17 marca 2016

Warsztaty kulinarne "Zdrowo jemy i rośniemy" - fotorelacja

Miałam dzisiaj przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych "Zdrowo jemy i rośniemy", które zostały zorganizowane przez Miejskie Przedszkole nr 6 w Płocku. Warsztaty odbyły się w Zespole Szkół Usług i Przedsiębiorczości w Płocku - placówka ta dysponuje świetnie wyposażonymi stanowiskami kucharskimi. Podczas warsztatów, zespoły dwuosobowe z przedszkoli i Żłobka Miejskiego nr 2, miały 1,5 h na przygotowanie zupy, dania głównego i deseru - oczywiście wszystko w formie takiej, jak przygotowywane jest dla dzieci. Jury bardzo zacne, ponieważ wśród osób w nim zasiadających znaleźli się również zawodowi kucharze Marek Rybacki, Łukasz Konik oraz Mariusz Zając. Każdy z zespołów dokładał wszelkich starań aby przygotowane dania były jak najsmaczniejsze. Ideą spotkania była wymiana doświadczeń oraz przepisów, dzięki czemu każdy zespół nauczył się czegoś nowego, co na pewno wykorzysta w swojej placówce. Spotkanie było formą warsztatów, nie konkursu, dlatego każdy zajął to samo miejsce, za wkład i pracę jaką włożył w przygotowanie dań. Muszę nadmienić jednak, że zespół ze Żłobka Miejskiego nr 2 został wyróżniony za kreatywność i smak przygotowanych potraw, z czego jestem mega dumna! Bardzo się cieszę, że jury doceniło nasze potrawy, co w sumie nie powinno nas dziwić, gdyż dzieci, które są najsurowszymi jurorami naszych potraw na co dzień, bardzo lubią dania, które zostały przygotowane podczas warsztatów. Cieszy mnie bardzo, że co raz więcej takich spotkań powstaje z inicjatywy osób, których najbardziej zależy na zdrowiu dzieci - czyli dyrektorów placówek, w których nasze dzieci spędzają większość swojego życia. Mam nadzieję, że nie było to ostatnie spotkanie w takim gronie. Czekamy na więcej! :) Oto krótka fotorelacja z dzisiejszych zmagań.













Błąd, który wkradł się nam do przepisu na ciasteczka - w składzie oczywiście kleik ryżowy :)


Sama przyjemność współpracować z takim świetnym zespołem - dziękuję Bożenko i Jagodo :)

Co przygotowaliśmy??


1. Zupa z soczewicy i pieczonej papryki z komosą ryżową.

2. Wielowarzywne kotleciki z puree ziemniaczano-selerowym i koszyczkiem surówki. Do tego dip jogurtowo-koperkowy.
3. Deser z nasion chia z napojem sojowym i musem z mango, a do tego ciasteczka z kleiku ryżowego.

Jak podobają się Wam nasze propozycje? :
)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger