Składniki na 4 porcje:
800 g pomidorów w kartonie
bulion warzywny 0,5 l
seler naciowy 3 łodygi
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej kokosowy
przyprawy: 1 łyżeczka suszonych pomidorów, 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki bazylii
komosa ryżowa 4 łyżki
Przygotowanie:
Na oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego na kawałki selera naciowego. Po około 5 minutach dodać przygotowany bulion warzywny oraz przyprawy (gotować około 15 minut) i komosę ryżową. Następnie dodać pomidory, wszystko dokładnie wymieszać i gotować około 20 minut. Po tym czas zupę zmiksować na gładki krem. Na wierzch układać listki świeżej bazylii, można również posypać parmezanem.
Przepis ten bierze udział w akcji superfood :)

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz