czwartek, 25 lutego 2016

Zupa krem z pomidorów i selera naciowego z komosą ryżową

Kolejna zupa w postaci kremu, tym razem z pomidorów i selera naciowego. Aby danie było bardziej wartościowe dodałam do niego komosy ryżowej, czyli tzw. produkt superfood :) Komosę ryżową zazwyczaj przyrządzałam w formie gulaszu warzywnego lub jako dodatek do mięsa. Tym razem postanowiłam zmiksować ją w zupie, dzięki czemu wyszedł naprawdę gęsty krem pomidorowy. Jeśli macie ochotę na zakup produktów z półki superfood to zachęcam do odwiedzania sklepu http://sklepagnex.pl/

Składniki na 4 porcje:

800 g pomidorów w kartonie
bulion warzywny 0,5 l
seler naciowy 3 łodygi
cebula biała 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
olej kokosowy
przyprawy: 1 łyżeczka suszonych pomidorów, 1/2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1 łyżeczka oregano, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki bazylii
komosa ryżowa 4 łyżki

Przygotowanie:

Na oleju kokosowym podsmażyć posiekaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojonego na kawałki selera naciowego. Po około 5 minutach dodać przygotowany bulion warzywny oraz przyprawy (gotować około 15 minut) i komosę ryżową. Następnie dodać pomidory, wszystko dokładnie wymieszać i gotować około 20 minut. Po tym czas zupę zmiksować na gładki krem. Na wierzch układać listki świeżej bazylii, można również posypać parmezanem.



Przepis ten bierze udział w akcji superfood :)



Superfood w Twojej kuchni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger