Składniki na 2 porcje:
kasza jaglana 90 g (1/2 szklanki)
banan 1 sztuka
winogrono
suszone figi 4 sztuki
orzechy nerkowca 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
mleko sojowe waniliowe około 1 i 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się smaku goryczki. Następnie gotujemy ją w mleku sojowym ( aż wchłonie cały płyn i zmięknie - czasami musimy dolać odrobinę wody, gdy kasza wchłonie już mleko a jeszcze wydaje się nam zbyt twarda). Tak przygotowaną kaszę przekładamy do miseczki i na wierzch układamy dodatki, a na koniec doprawiamy cynamonem.
Chcę już wiosnę !! ;) |
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność 343,4 kcal
Białko 9 g
Węglowodany 58,9 g
Tłuszcze 9,7 g
Błonnik 4,8 g
Wapń 169 mg
Fe 2,6 mg
Dla mnie pyszne :-)
OdpowiedzUsuńA masz może sprawdzone inne wersje jaglanki :) ??
UsuńWspaniałe śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię taką wersję śniadania :) nie mogę doczekać się już borówek i świeżutkich truskawek, które fajnie komponują się z waniliowym smakiem jaglanki.
Usuń