poniedziałek, 8 lutego 2016

Bezglutenowe śniadanie, czyli waniliowa jaglanka

Może właśnie zastanawiacie się nad tym, co by tu jutro zjeść na śniadanie? :) Mam dla Was wspaniałą propozycję na kaszę jaglaną, którą można jadać nie tylko jako dodatek do II dania. Kasza ta jest również idealna do dań "na słodko".

Składniki na 2 porcje:

kasza jaglana 90 g (1/2 szklanki)
banan 1 sztuka
winogrono 
suszone figi 4 sztuki
orzechy nerkowca 2 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
mleko sojowe waniliowe około 1 i 1/2 szklanki

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy i przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się smaku goryczki. Następnie gotujemy ją w mleku sojowym ( aż wchłonie cały płyn i zmięknie - czasami musimy dolać odrobinę wody, gdy kasza wchłonie już mleko a jeszcze wydaje się nam zbyt twarda). Tak przygotowaną kaszę przekładamy do miseczki i na wierzch układamy dodatki, a na koniec doprawiamy cynamonem.


Chcę już wiosnę !! ;)


Wartość odżywcza 1 porcji

Kaloryczność 343,4 kcal
Białko 9 g
Węglowodany 58,9 g
Tłuszcze 9,7 g
Błonnik 4,8 g
Wapń 169 mg
Fe 2,6 mg

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. A masz może sprawdzone inne wersje jaglanki :) ??

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Ja też bardzo lubię taką wersję śniadania :) nie mogę doczekać się już borówek i świeżutkich truskawek, które fajnie komponują się z waniliowym smakiem jaglanki.

      Usuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger