Składniki na 1 porcję:
polędwica z dorsza 200 g pokrojona w kostkę
brokuł około 100 g
jarmuż kilka listków
ser żółty 1 plasterek
makaron penne lub kokardki (u mnie bezglutenowy) 1 garść
czosnek niedźwiedzi, zioła toskańskie, pieprz, papryka słodka
sos beszamelowy: 15 g masła, 1 i 1/2 łyżki mąki bezglutenowej, mleko około 150 ml (lub więcej gdy sos wychodzi za gęsty), 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Brokuły i makaron lekko podgotowujemy - około 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos beszamelowy - masło rozpuszczamy w rondelku, dosypujemy mąki i powoli dodajemy mleka ciągle mieszając. Chwile gotujemy, aż sos zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Do naczynia żaroodpornego układamy kolejno makaron, pokrojoną na kawałki rybę - całość doprawiamy czosnkiem, pieprzem, ziołami. Wszystko zalewamy kilkoma łyżkami beszamelu. Na wierzch układamy listki jarmużu, rozdrobnione różyczki brokuła oraz ser żółty porwany na kawałki. Całość dokładnie polewamy beszamelem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 25 minut (bez termoobiegu).
Smacznego :)
Wartość odżywcza 1 porcji
Kaloryczność 612 kcal
Białko 48,3 g
Węglowodany 59,1 g
Tłuszcze 21 g
Błonnik 7,5 g
Wapń 404 mg
Fe 2 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz