Składniki na 1 baton chałwy
sezam 250 g
orzechy brazylijskie 9 sztuk
kilka ziarenek z laski wanilii
płynny miód około 2 łyżki ( zależy jak bardzo słodką chałwę chcemy uzyskać)
Przygotowanie:
Nasiona sezamu prażymy na suchej patelni, do momentu lekkiego zarumienienia. Pamiętajcie aby ciągle je mieszać, wtedy unikniecie przypalenia i goryczy w gotowym produkcie. Po uprażeniu odstawcie sezam aby chwilę przestygł. W międzyczasie można posiekać orzechy oraz uwolnić kilka ziarenek z laski wanilii. Następnie nasiona sezamu wrzucacie do miksera kielichowego i mielicie na gładką masę. Całość przełóżcie do miski i dodajcie płynny miód. Ugniatajcie tak jak ciasto, aż masa zacznie robić się plastyczna. Na koniec dodajcie posiekane orzechy i wanilię. Jeśli lubicie bardziej słodką chałwę możecie dodać po prostu większą ilość miodu, chociaż według mnie 2 łyżki są wystarczające. Z gotowej masy uformujcie batonik, a następnie wstawcie go do lodówki na 2-3 h aby masa stężała. Swoją drogą ja nie wytrzymałam tylu godzin i już po 30 minutach podjęłam pierwszą próbę smakową. Wierzcie lub nie, ale ta chałwa jest obłędna!! :)
Skład domowej chałwy możecie sobie sami porównać do produktów oferowanych do kupienia w sklepie. Oto przykład chałwy orzechowej.
Myślę, że komentarz jest zbędny :)
Wartość odżywcza 1 kawałka (30 g):
Kaloryczność 174 kcal
Białko 5,8 g
Węglowodany 6,7 g
Tłuszcze 14,9 g
Błonnik 2 g
Wapń 29 mg
Fe 1,9 mg
Oczywiście wszelkie dodatki typu rodzynki, pistacje, żurawina, kakao są mile widziane. Cały skład zależy od naszej wizji ;)
SMACZNEGO :)
taka domowa chałwa jest nie do porównania z kupną, o niebo lepsza! i bardzo mi się podoba dodatek wanilii :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się, że pod każdym względem domowej roboty chałwa wygrywa z tą kupną :) Następnym razem postaram się o przyjemniejszy dla oka wygląd i użyję jeszcze innych dodatków. Pozdrawiam.
Usuń