Dzisiejszy dzień obfitował w wiele wrażeń. Odwiedziłam Łódź w celach edukacyjnych - konferencja Trends in Dietetics 2015. Podczas konferencji poruszanych było wiele ważnych i ciekawych kwestii. Mogę powiedzieć tylko, że czuję lekki niedosyt, gdyż np. na temat nieszczelności jelit, czy żywieniu w chorobie Hashimoto mogłabym słuchać godzinami. Udało mi się nawet podzielić, przygotowanym wczoraj, ciastem z batatów. Spróbowały koleżanki po fachu i chwaliły, więc z czystym sumieniem mogę podzielić się dzisiaj z Wami przepisem właśnie na nie. Ciasto jest bardzo delikatne w smaku przypomina nieco ciasto dyniowe. Nie jest ścisłe, ponieważ nie użyłam do przygotowania ani grama mąki. Oto przepis.
Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
1 kg batatów ( ważone na surowo, ze skórką)
300 ml pełnotłustego mleczka kokosowego
1 dojrzały banan
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki cynamonu lub przyprawy do piernika
starta skórka z 1 limonki
cukier z prawdziwa wanilią Kotanyi do dekoracji
Przygotowanie:
Umyte i obrane ze skórki bataty kroimy w kostkę. Następnie zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gdy woda będzie się już gotować zmniejszamy moc palnik i gotujemy do miękkości około 25-30 minut. Następnie odlewamy wodę a ziemniaki blendujemy na gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki i ponownie blendujemy. Masę przelewamy do tortownicy, którą wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 ° C bez termoobiegu okolo 60 minut. Po tym czasie włączamy termoobieg na około 20 minut. Po ostudzeniu oprószamy cukrem z prawdziwą wanilią i podajemy na talerzyku :)
Pychotka :) Pamiętaj, że ciasto nigdy nie będzie mocno zwarte.
czy są w internecie jakieś zdjecia lub relacja z tej konferencji?
OdpowiedzUsuńNa pewno na dniach pojawi się fotorelacja, ponieważ z tego co widziałam to fotograf działał dużo :)
Usuńna ich stronie czy gdzieś indziej? ;)
UsuńTak, na stronie PSD http://www.psdiet.pl/
Usuńchyba nie wstawili jednak? ;p
UsuńNo niestety :)
Usuń