Dzisiaj puściłam wodzę fantazji i przygotowałam ekspresową zupę. Miał być krem z brokuła, ale w lodówce znalazł się jeszcze kawałek dyni więc wyszedł krem brokułowo-dyniowy. Bardzo lubię takie lekkie zupy na kolację, fajnie nasycą ale nie przeciążą brzuszka ;)
Składniki na około 3 - 4 porcjie:
brokuł ok. 550 g ( użyłam mrożony bo taki akurat miałam)
dynia świeża ok. 200 g
papryczka pepperoni 1/2 sztuki
czosnek 2 ząbki
masło 1 łyżka
bulion warzywny około 750 ml
Przygotowanie:
Postanowiłam warzywa najpierw podgotować troszkę na parze. Różyczki brokuła oraz pokrojoną w kostkę dynię gotowałam na parze 15 minut. W międzyczasie zagotowałam bulion warzywny, który zawsze "na zapas" mam zamrożony ;) Kiedy warzywa były już gotowe wrzuciłam je do garnka. W garnku wcześniej rozpuściłam masło i podsmażyłam czosnek z papryczką pepperoni. Wszystko zalałam bulionem, tak aby całe warzywa były lekko zanurzone ( użyłam około 750 ml bulionu, wszystko zależy od tego jaką konsystencję zupy chcemy uzyskać). Pogotowałam wszystko razem jakieś 5 minut, dorzuciłam jeszcze szczyptę pieprzu Cayenne i zblendowałam. Tym sposobem zupa była już gotowa do podania. Po przelaniu do miseczki na wierzch ułożyłam plasterki sera pleśniowego Camemberta z dodatkiem chilli.
Lubicie takie proste rozwiązania? Ja uwielbiam <3
Wartość odżywcza 1 porcji ok. 200 ml z plastrem sera pleśniowego:
Kaloryczność 117 kcal
Białko 8 g
Węglowodany 10 g
Tłuszcze 7 g
Błonnik 5 g
Wapń 142 mg
Żelazo 1,5 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz