wtorek, 6 października 2015

Zapiekanka warzywna i mięso z indyka

Od pewnego czasu stałam się fanką zapiekanek warzywnych :) Oczywiście mam na myśli dania zapiekane w piekarniku, a nie pszenną bułę z pieczarkami ;) Spodobał mi się ten sposób przygotowywania obiadu, bo zajmuje mało czasu i jest bardzo smaczny. Zawsze można skomponować inny mix warzyw i dzięki temu uzyskać inny smak dania. 

Składniki na 1 porcję:

cukinia 200 g
dynia 100 g
papryka żółta 50 g
pomidory z kartonu ok. 60 g
cebula ok.20 g
czosnek 1 ząbek
mięso mielone z piersi indyka 150 g ( lub inny rodzaj mięsa mielonego)
starty ser żółty 2 łyżki
masło 10 g

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa myjemy. Cukinię i dynię kroimy w plastry, paprykę w kostkę a cebulę w prążki. Do naczynia żaroodpornego układamy kolejne warstwy: masło, plastry cukinii, cebula, surowe mięso mielone, czosnek przeciśnięty przez praskę, dynię, paprykę. Wszystko zalewamy pomidorami wraz z sosem. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz ziołami (ja użyłam ziół toskańskich Kotanyi). Wstawiamy do piekarnika na 200 stopni C i pieczemy około 30 minut. Na 10 minut przed wyjęciem dania z piekarnika, posypujemy serem żółtym.
Danie można podawać z ryżem jaśminowym lub kaszą.

Jak się Wam podoba?



























Wartość odżywcza 1 porcji (bez ryżu):

Kaloryczność 339 kcal
Białko 39 g
Węglowodany 18 g
Tłuszcze 14 g
Błonnik 5 g
Wapń 222 mg
Żelazo 2,3 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger