środa, 28 października 2015

Rakotwórcze mięso

26.10.2015 r został opublikowany raport IARC (International Agency for Research on Cancer), w którym analizowano rakotwórczość przetworów mięsnych i mięsa. Grupa 22 ekspertów z 10 krajów zakwalifikowała spożycie czerwonego mięsa jako prawdopodobnie rakotwórcze (Grupa 2A), natomiast spożycie przetworów mięsnych (takich jak: wędliny, kiełbasy, parówki, konserwy mięsne itp.) jako rakotwórcze dla ludzi (Grupa 1). Regularne spożywanie czerwonego mięsa skorelowane było głównie ze zwiększoną zachorowalnością na raka jelita grubego, a także w mniejszym stopniu z rakiem trzustki i rakiem prostaty. Z kolei regularne spożycie przetworów mięsnych związane było głównie z rakiem jelita grubego. Eksperci ustalili, że codzienne spożycie 50 g przetworów mięsnych zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego aż o 18% ! Z kolei codzienne spożycie 100 g mięsa czerwonego zwiększa ryzyko rozwoju raka jelita grubego o 17%
Wszystkiemu winne jest nie mięso samo w sobie, ale głównie to co do niego jest dodawane w trakcie przetwarzania. Wszelkie konserwanty i ulepszacze, które stanowią nieodłączny składnik chociażby wędlin, mogą właśnie przyczyniać się do problemów ze zwiększoną zachorowalnością na nowotwory. Nie bez znaczenia pozostaje również metoda obróbki termicznej mięsa oraz to jakiego sprzętu do tego używamy (materiał z jakiego wykonana jest patelnia czy garnek).
Wniosek jest prosty: ograniczajmy spożycie przetworów mięsnych oraz czerwonego mięsa do minimum.

Fot: domowe-potrawy.pl

Źródło: http://www.iarc.fr/en/media-centre/iarcnews/pdf/Monographs-Q&A_Vol114.pdf
             http://www.iarc.fr/en/media-centre/pr/2015/pdfs/pr240_E.pdf


2 komentarze:

  1. "przetworów mięsnych" kupionych w sklepie. Ale jak sam zrobię wędlinę np. z fileta z indyka, ugotuję sobie na wędlinę. To chyba już bardziej zdrowe?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, słuszna uwaga. Chodzi tu głównie o to, co możemy zakupić w sklepie. Kiedy sami upieczemy mięso, wiemy, że nic co jest zbędne, nie zostało do niego dodane. Chociaż pewnych dodatkowych składników, które mogą w mięsie się znaleźć nie jesteśmy w stanie uniknąć, ze względu na to, że sami tych zwierząt nie hodujemy (składniki paszy, leki etc.). Na pewno znacząco zmniejszymy ryzyko spożywania "chemicznego mięsa", a to przełoży się na nasze zdrowie :) Pozdrawiam

      Usuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger