czwartek, 15 października 2015

Ciasto z kaszy jaglanej z jabłkiem i marchewką

Dzisiaj w żłobku kolejny eksperyment, nowe ciasto z kaszy jaglanej w roli głównej :) Mamy już sprawdzonych kilka przepisów z kaszy jaglanej, które cieszą się wśród dzieci dobrą opinią ;) Dzisiejsze ciasto nie zostało przyjęte z szałem, były dzieci, którym nie szczególnie smakowało, ale oczywiście nie zabrakło małych łasuchów, które "mlaszcząco" smakowały ciacho. Jak to się mówi - wszystkim nie dogodzisz ;) 

Składniki na blachę 25 cm x 30 cm

kasza jaglana 100 g (suchego produktu)
jajka 5 sztuk
ser biały 250 g
marchew 2 sztuki
jabłka 2 sztuki
mąka orkiszowa 75 g ( w wersji bezglutenowego mąka kukurydziana lub kasztanowa)
rodzynki (lub inne owoce suszone) 100 g
płatki owsiane górskie 2 łyżki (w wersji bezglutenowej należy użyć płatków owsianych bezglutenowych)
1 laska wanilii 

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej, którą później odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wybijamy żółtka, a białka przelewamy do drugiej miski - ubijamy je na sztywną pianę. W misce z żółtkami miksujemy delikatnie ser biały, który dodajemy w porcjach. Następnie dodajemy starte na małych oczkach marchewki oraz starte na dużych oczkach jabłka. Na koniec dodajemy mąkę, suszone owoce oraz ziarenka wanilii i mieszamy do połączenia składników. Przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy płatkami owsianymi. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 °C.

Smacznego :)


W żłobkowej wersji pominęliśmy płatki owsiane oraz rodzynki.

7 komentarzy:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger