niedziela, 20 września 2015

Napój pietruszkowy z awokado

Zimno zimno co raz zimniej. Niestety powoli wkraczamy w jesienny okres, w którym nie trudno o przeziębienia. Dlatego już dziś zadbaj o wzmocnienie swojej odporności. Pamiętaj jednak o tym żeby wyrzucić w kąt wszelkie gotowe suplementy diety, a skupić się na naturalnych składnikach, które mają dobroczynne działanie. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z moich ulubionych koktajli, który jest bombą witaminową i smakową ;) Autorski przepis :)

Składniki na 2 porcje:

Pęczek natki pietruszki
Awokado 1/2 sztuki
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Naturalny miód pszczeli 2 łyżki

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Natkę pietruszki siekamy i umieszczamy w blenderze. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, połówkę awokado (obranego ze skóry) i miód. Całość uzupełniamy wodą do objętości 500 ml. Blendujemy ok. 3 minuty. Rozlewamy do szklanek i od razu pijemy :)






















Na zdrowie!

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kaloryczność 147 kcal
Białko 2 g
Węglowodany 24 g
Tłuszcze 5,5 g
Błonnik 2 g
Wapń 42 mg
Witamina C 85 mg
Żelazo 4 mg
Foliany 98,8 ug
Potas 534 mg

Wyliczenia dokonywane są przy pomocy programu ALIANT - profesjonalny kalkulator dietetyczny

Kilka słów o natce pietruszki:

- wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego (ma działanie moczopędne)
- odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach z ust
- świetnie wpływa na wzrok i cerę - za sprawą beta karotenu
- genialne źródło witaminy C - zawiera jej więcej niż większość innych warzyw, a nawet pomarańczy
- pomaga zwalczać anemię dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego




W roli głównej: natka pietruszki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger