Składniki na 2 porcje:
Pęczek natki pietruszki
Awokado 1/2 sztuki
Sok wyciśnięty z 1 cytryny
Naturalny miód pszczeli 2 łyżki
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Natkę pietruszki siekamy i umieszczamy w blenderze. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, połówkę awokado (obranego ze skóry) i miód. Całość uzupełniamy wodą do objętości 500 ml. Blendujemy ok. 3 minuty. Rozlewamy do szklanek i od razu pijemy :)
Na zdrowie!
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kaloryczność 147 kcal
Białko 2 g
Węglowodany 24 g
Tłuszcze 5,5 g
Błonnik 2 g
Wapń 42 mg
Witamina C 85 mg
Żelazo 4 mg
Foliany 98,8 ug
Potas 534 mg
Wyliczenia dokonywane są przy pomocy programu ALIANT - profesjonalny kalkulator dietetyczny
Kilka słów o natce pietruszki:
- wpływa pozytywnie na proces trawienia i zapobiega infekcjom układu moczowego (ma działanie moczopędne)
- odświeża oddech i maskuje nieprzyjemny zapach z ust
- świetnie wpływa na wzrok i cerę - za sprawą beta karotenu
- genialne źródło witaminy C - zawiera jej więcej niż większość innych warzyw, a nawet pomarańczy
- pomaga zwalczać anemię dzięki wysokiej zawartości żelaza i kwasu foliowego

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz