piątek, 3 lipca 2015

..:: Naleśniki bazyliowe z wybornym wnętrzem::..


Na pewno wiele z Was sieje przeróżne zioła w swoich przydomowych ogródkach, albo balkonowych toczkach ;) Moja mama jak co roku posiała między innymi dwa rodzaje bazylii, która w tym roku wyrosła niewiarygodnie pięknie. Bazylię lubimy bardzo więc dodajemy ją do wszystkiego co tylko możliwe, ale takich ilości nie da się przerobić :) Wymyśliłam więc, że trzeba ją wykorzystać w większej ilości do przyrządzenia jakiegoś dania. Wpadł mi w ręce przepis na naleśniki bazyliowe. Mówię Wam coś pysznego :) Pomyślałam, trzeba jechać do mamy ściąć bazylię. Mama w międzyczasie wymyśliła farsz i tym sposobem świetny, lekki obiad zmajstrowałyśmy dzisiaj w kuchni ;) Oczywiście farsz jest tylko propozycją, możecie używać innych produktów do jego przygotowania. Oto przepis.

Składniki na około 7 cienkich naleśników:

Ciasto:

Listki bazylii (im więcej tym bardziej bazyliowy smak, ja użyłam listków z 3 gałązek)
1,5 szklanki mleka krowiego (można użyć także inny rodzaj np. "mleko" roślinne)
2 jaja
3/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  ok. 90 - 100 g(czasami trzeba dosypać troszkę więcej, aby wyszła konsystencja gęstej śmietany)
1 łyżka oleju kokosowego (lub zwykłego np. rzepakowego)
szczypta soli



Farsz:

1/2 cukinii pokrojonej w drobną kosteczkę
2 świeże pomidory pokrojone w kosteczkę (bez skóry)
4 suszone pomidory
zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, świeżo zmielony pieprz, odrobina suszonej papryki jalapeno

Przygotowanie:

Listki bazylii blendujemy razem z mlekiem, jajkami i mąką, na gładką masę. Do ciasta dodajemy olej (abyśmy później mogli smażyć na patelni bez tłuszczu) i ponownie mieszamy. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Smażymy jak tradycyjne naleśniki, po kilka minut z każdej strony i zdejmujemy na talerz. Nakładamy farsz i zawijamy.

Farsz: kostki cukinii, pomidora świeżego przesmażamy na patelni , do momentu odparowania wody z pomidorów. Następnie dodajemy suszone pomidory, przyprawy i chwilę razem dusimy.Nakładamy na gotowe naleśniki. Na wierzchu można przystroić listkami bazylii oraz oliwkami.


Wartości odżywcze 1 naleśnika z farszem:

Kaloryczność 124 kcal
Białko 6,5 g
Węglowodany 15 g
Tłuszcze 4,2 g
Błonnik 2,7 g
Wapń 76 mg
Żelazo 1,2 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger