sobota, 30 maja 2015

..:: Zapiekany łosoś, szparagi i młode ziemniaki ::..



Wczorajszy obiad był po prostu obłędnie pyszny :) Zestawienie wszystkich lubianych przeze mnie produktów dało wyśmienity efekt końcowy. Mało roboty, a smak i wygląd dania powalający. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu. Musicie koniecznie spróbować.

Składniki na 2 porcje:

Łosoś świeży 400 g
Zielone szparagi 1 pęczek ( ok. 500 g)
Młode ziemniaczki ok. 400 g
Suszone pomidory 8 sztuk
Kapary 2 łyżki
Cebula dymka 1 sztuka
Szczypiorek 2 łyżki
Jaja 2 sztuki
Oliwa z oliwek
Przyprawy: pieprz świeżo mielony, czosnek niedźwiedzi, jalapeno, zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Ziemniaki skrobiemy ze skórki i kroimy w plasterki, szparagi obieramy z włóknistej skórki i odcinamy twarde końcówki. Warzywa te gotujemy na parze przez około 10 minut (aby były częściowo gotowe). W międzyczasie łososia kroimy w kostkę (przyprawiamy pieprzem i czosnkiem), cebulę i szczypiorek siekamy. Następnie do naczynia żaroodpornego układamy plasterki ziemniaków, na nie układamy cebulę i szczypiorek, wszystko obsypujemy obficie ziołami prowansalskimi, czosnkiem i pieprzem oraz skrapiamy oliwą. Na wierzch układamy łososia, suszone pomidory, kapary i szparagi. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 ºC. Pieczemy przez około 10 minut. Po tym czasie całość dania oblewamy roztrzepanym jajkiem z dodatkiem jalapeno i pieczemy przez 20 minut. 


Wartości odżywcze 1 porcji:

Kaloryczność  584 kcal
Białko  40 g
Węglowodany 36 g
Tłuszcze 33 g
Błonnik 5 g
Wapń 88 mg
Żelazo 4,5 mg
Kwasy tł. wielonienasycone ogółem 7 g

Jakie macie zdanie? Smaczne czy nie :) ?




















1 komentarz:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger