środa, 8 kwietnia 2015

..:: Pełnoziarniste cantuccini z migdałami i żurawiną ::..

Jakiś czas temu na facebooku zamieściłam zdjęcie pysznych ciasteczek idealnych do kawy bądź herbaty. Ciastka są co prawda bardzooo twarde, dlatego przed pogryzieniem musimy je zamoczyć aby troszkę zmiękły. Cantucci (zwane też cantuccini lub biscotti di Prato, czyli "biszkopty z Prato") to rodzaj włoskich ciasteczek pochodzących z Toskanii. Są one naprawdę przepyszne.

Składniki na około 30-40 sztuk:

2,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
3/4 szklanki cukru brązowego
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (firma Kotanyi)
1 szklanka migdałów 
3/4 szklanki suszonej żurawiny (namoczonej wcześniej 
3 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Przygotowanie:

Żurawinę suszoną namocz przez kilka minut w wodzie. Część migdałów posiekaj na mniejsze kawałki, drugą cześć pozostaw w całości. Jajka i cukier utrzyj w misce - dodaj cukier z wanilią i zamieszaj. Następnie wszystkie suche składniki połącz z migdałami (mąka, soda, proszek do pieczenia, sól). Do suchych składników dodaj mokre (jaja z cukrem, żurawinę). Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a później zwilżonymi rękoma zacznij wyrabiać ciasto. Podziel je na 3 części i z każdej ugnieć masę na kształt "chlebka". Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Piecz na blaszce "keksówce" wyłożonej papierem do pieczenia około 25 minut. Następnie ostrożnie wyjmij ciasto na deskę do krojenia, delikatnie ostudź i pokrój na plasterki (ok.2 cm) - krój pod skosem. Następnie ułóż ciasteczka na blachę i piecz kolejne 15 minut, po czym przełóż na drugą stronę i piecz ponownie 10 minut. Ciasteczka powinny być mocno zarumienione.




1 komentarz:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger