Już po kolacji, a teraz kilka słów o niej ;) Dzisiaj przyrządziłam fritattę, ale z nieco innymi składnikami niż ostatnio. Przyznam szczerze, że dzisiejsze zestawienia składników bardziej przypadło mi do gustu. Polecam wykorzystać podany przepis, bo na pewno macie już dosyć jajek w normalnej formie, a różnego rodzaju fritatty, omlety itp stanowią fajny pomysł na pożywną i zdrową kolację.
Składniki na 1 porcję - wystarczająca na 2 osoby, które nie są "śmiertelnie" głodne ;P
5 jajek
1 cebula dymka
szczypiorek
cukinia 80g
3 sztuki suszonych pomidorów
6 oliwek zielonych
odrobina startego parmezanu
papryczka pepperoni (wedle uznania)
olej rzepakowy
Przygotowanie:
Wybieramy patelnię, która może być stosowana również do zapiekania w piekarniku. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Cebulkę kroimy w piórka, pomidory suszone oraz papryczkę na mniejsze kawałki. Cukinię i oliwki kroimy w plastry. Jajka wybijamy o miski i mieszamy ze szczypiorkiem. Cebulę, pomidory i papryczkę podsmażamy na 1 łyżeczce oleju. Następnie dodajemy masę jajeczną (jajka wymieszane ze szczypiorkiem) i wygładzamy powierzchnię. Na wierzch układamy plastry cukinii i oliwek. Po 5 minutach patelnię przekładamy do piekarnika i zapiekamy około 8 minut ( w zależności od tego jaką konsystencję fritatty chcemy uzyskać). Po wyjęciu z piekarnika posypać startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz