Od jutra nie będzie już czasu na wypiekanie ciast, babeczek, pierników. Tempo musi być wolniejsze, abyśmy w spokoju spotkali się przy wigilijnym stole :) Z tego powodu wykorzystałam jeszcze dzisiejszy wieczór na przygotowanie pysznych babeczek z masą krówkową.
Składniki na 12 sztuk:
2 szklanki mąki (ok.260 g) - ja użyłam 100 g mąki orkiszowej i 130 g mąki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru brązowego (ok. 100 g)
1/3 szklanki oleju (ok.8 łyżek)
3/4 szklanki mleka (ok. 180 ml)
2 jajka
masa krówkowa
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do dużej miski. Następnie dodać pozostałe składniki suche: cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W oddzielnej misce wybijamy 2 jajka, dodajemy olej i mleko - wszystko mieszamy łyżką. Teraz wszystkie mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką, do momentu uzyskania w miarę jednolitej masy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W formę do muffinek układamy papilotki. Nakładamy 2 łyżki ciasta, a na koniec 1 łyżeczkę masy krówkowej. Pieczemy około 30-40 minut.
Wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuń