Oczywiście przygotowanie nie trwa długo (najdłużej schodzi się z pokrojeniem warzyw). Danie bardzo aromatyczne, nie nudzi się nawet przez 3 kolejne dni, ponieważ za każdym razem można zmienić do niego dodatek węglowodanowy. Ja najczęściej przygotowuję kaszę gryczaną lub kaszę jaglaną. No to zaczynamy :)
Składniki na około 2-3 porcje:
Pierś z kurczaka 200g
Papryka czerwona 50g
Papryka zielona 50g
Papryczka chilli wg uznania
Kukurydza konserwowa 60g
Cukinia 150g
Seler naciowy 1 łodyga
Pieczarki 5 sztuk
Sezam 2 łyżki
Przecier pomidorowy (sok pomidorowy) 200ml
Curry 1 łyżka
Szczypta cynamonu
2 ząbki czosnku
Olej 2 łyżki
Marynata do mięsa:
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta kurkumy
½ łyżeczki curry
Szczypta imbiru
1 łyżka sosu sojowego jasnego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
5 rozgniecionych ziaren kolendry
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę. Wszystkie przyprawy z marynaty mieszamy i przyprawiamy nimi mięso. Odstawiamy kurczaka do lodówki na 20 minut.
Papryki, pieczarki i chili kroimy w kosteczkę. Kurczaka podsmażamy na patelni.
W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy. Podsmażamy papryki, cukinię, seler oraz pieczarki. Dodajemy usmażonego kurczaka. Dolewamy przecier pomidorowy. Czosnek wyciskamy przez praskę i dodajemy do garnka. Gotujemy pod przykryciem około 10 minut. Sos doprawiamy cynamonem oraz curry. Dodajemy kukurydzę i sezam. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
SMACZNEGO :)
kaloryczność 290 kcal
zawartość białka 27,5 g
węglowodanów 19,8 g
tłuszczu 13,8 g
błonnika 6,4 g
wapnia 54,7 mg
magnezu 94 mg
witamina C 94,2 mg
witamina A 275,6 mg
foliany 93,7 ug
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz