Co potrzebujemy do przygotowania 2 porcji dania??
2 piersi z kurczaka po ok. 150g
Sos pesto
ząbek czosnku
Arla Apetina Classic z czosnkiem i pietruszką w kostkach
2 łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta suszonej szałwii
szczypta suszonej bazylii
szczypta rozmarynu
szczypta tymianku
2 pomidorki koktajlowe
brązowy ryż (po 30g na porcję tj.1/3 ugotowanego stugramowego opakowania)
rukola
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, możemy troszkę rozbić jeśli są grube. W szklance przyrządzamy "polewkę": oliwa, szałwia, bazylia, rozmaryn, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Każdą z piersi układamy na folii aluminiowej, następnie pierś smarujemy pesto, później polewką. Na koniec kruszymy kilka kosteczek sera fety i na wierzch układamy po kilka plasterków pomidora. Całą paczuszkę szczelnie zawijamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Gdy pierś piecze się już w piekarniku, gotujemy ryż. Po przygotowaniu wyjmujemy piersi z folii, uważając aby nie rozlać sosu, który się zebrał podczas pieczenia :) Podajemy z ryżem i rukolą.

SMACZNEGO :)
Wartości odżywcze:
kaloryczność 454,7 kcal
zawartość białka 39,7 g
węglowodanów 26,1 g
tłuszczu 22,6 g
błonnika 3,4 g
wapnia 123,4 mg
magnezu 91,9 mg
kwasów tłuszczowych wielonienasyconych 1,4g
jednonienasyconych 5 g
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz