piątek, 28 lutego 2014

Bazyliowe pesto & kurczak = para idealna :)

Dzisiaj po pracy szybciutko trzeba było przygotować obiad, dlatego czekały mnie szybkie zakupy, szybki powrót i szybki przepis na przepysznego, aromatycznego kurczaka zapiekanego w piekarniku :) Niestety ze względu na to, że czas gonił kupiłam gotowe pesto (w LIDLU), ale nie zawiodłam się i z czystym sumieniem mogę je polecić.

Co potrzebujemy do przygotowania 2 porcji dania??

2 piersi z kurczaka po ok. 150g
Sos pesto 


ząbek czosnku
Arla Apetina Classic z czosnkiem i pietruszką w kostkach
2 łyżeczki oliwy z oliwek
szczypta suszonej szałwii
szczypta suszonej bazylii
szczypta rozmarynu
szczypta tymianku
2 pomidorki koktajlowe
brązowy ryż (po 30g na porcję tj.1/3 ugotowanego stugramowego opakowania)
rukola

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, możemy troszkę rozbić jeśli są grube. W szklance przyrządzamy "polewkę": oliwa, szałwia, bazylia, rozmaryn, tymianek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Każdą z piersi układamy na folii aluminiowej, następnie pierś smarujemy pesto, później polewką. Na koniec kruszymy kilka kosteczek sera fety i na wierzch układamy po kilka plasterków pomidora. Całą paczuszkę szczelnie zawijamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Gdy pierś piecze się już w piekarniku, gotujemy ryż. Po przygotowaniu wyjmujemy piersi z folii, uważając aby nie rozlać sosu, który się zebrał podczas pieczenia :) Podajemy z ryżem i rukolą.



SMACZNEGO :)

Wartości odżywcze:

kaloryczność 454,7 kcal
zawartość białka  39,7 g
                węglowodanów 26,1 g
                tłuszczu  22,6 g
                błonnika 3,4 g
                wapnia  123,4 mg
                magnezu   91,9 mg
                kwasów tłuszczowych wielonienasyconych 1,4g
                             jednonienasyconych 5 g

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger