środa, 11 grudnia 2013

Zielony jogurt :)

Tak, jak obiecałam zdradzę Wam dzisiaj przepyszny przepis na zielony jogurt. Jest to witaminowa bomba, nie tylko zdrowa, ale przede wszystkim smaczna :)

Składniki na 1 porcję:

2 garście świeżego szpinaku
1 duże jabłko
plasterek limonki
100 g jogurtu naturalnego
szczypta imbiru
• 1 łyżeczka ziaren słonecznika

Przygotowanie:

Jabłko najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystkie pozostałe składniki wraz z jabłkiem wrzucamy do blendera i miksujemy. Na koniec doprawiamy imbirem (dodajemy tyle, ile lubimy). Można udekorować plasterkiem limonki i liśćmi szpinaku.

Na żywo prezentuje się tak:


SMACZNEGO! :)

Wartość odżywcza 1 porcji:

Kcal     177
Białko    7,8g
Węglowodany     24,3g
Tłuszcz    7,0g
Błonnik   3,6g
Wapń 210g
Żelazo  1,5g 

P.S. Ten nielubiany przez większość osób szpinak jest skarbnicą zdrowia. Zalety szpianaku:

    * zawiera duże ilości przeciwutleniaczy m.in. witaminę C, luteinę,
    * zawiera takie składniki mineralne, jak np. magnez, dlatego też powinny pamiętać o nim w swojej diecie osoby, które żyją w stresie (czyli tak naprawdę każdy z nas),
    * zalecany kobietom, które planują ciążę lub są w ciąży, ponieważ jest bogaty w kwas foliowy,
    *  pomaga w zwiększaniu masy mięśniowej (najnowsze badania naukowców z Rutgers University dowiodły, że składniki zawarte w szpinaku zwiększają wzrost tkanki mięśniowej do 20 %),
    * pomaga w leczeniu zaparć i nadciśnienia


           WAŻNE!

Spożycie szpinaku powinni ograniczyć chorzy na artretyzm, cierpiący na reumatyzm oraz osoby ze  schorzeniami nerek ----> z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego, który może tworzyć               nierozpuszczalne połączenia z wapniem i powodować pogłębienie dolegliwości bólowych przy wyżej wymienionych schorzeniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger