Składniki na 1 porcję:
• 2 garście świeżego szpinaku
• 1 duże jabłko
• plasterek limonki
• 100 g jogurtu naturalnego
• szczypta imbiru
• 1 łyżeczka ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Jabłko najlepiej zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystkie pozostałe składniki wraz z jabłkiem wrzucamy do blendera i miksujemy. Na koniec doprawiamy imbirem (dodajemy tyle, ile lubimy). Można udekorować plasterkiem limonki i liśćmi szpinaku.
Na żywo prezentuje się tak:
SMACZNEGO! :)
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kcal 177
Białko 7,8g
Węglowodany 24,3g
Tłuszcz 7,0g
Błonnik 3,6g
Wapń 210g
Żelazo 1,5g
P.S. Ten nielubiany przez większość osób szpinak jest skarbnicą zdrowia. Zalety szpianaku:
* zawiera duże ilości przeciwutleniaczy m.in. witaminę C, luteinę,
* zawiera takie składniki mineralne, jak np. magnez, dlatego też powinny pamiętać o nim w swojej diecie osoby, które żyją w stresie (czyli tak naprawdę każdy z nas),
* zalecany kobietom, które planują ciążę lub są w ciąży, ponieważ jest bogaty w kwas foliowy,
* pomaga w zwiększaniu masy mięśniowej (najnowsze badania naukowców z Rutgers University dowiodły, że składniki zawarte w szpinaku zwiększają wzrost tkanki mięśniowej do 20 %),
* pomaga w leczeniu zaparć i nadciśnienia
WAŻNE!
Spożycie szpinaku powinni ograniczyć chorzy na artretyzm, cierpiący na reumatyzm oraz osoby ze schorzeniami nerek ----> z uwagi na zawartość kwasu szczawiowego, który może tworzyć nierozpuszczalne połączenia z wapniem i powodować pogłębienie dolegliwości bólowych przy wyżej wymienionych schorzeniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz