Zupa krem z selera naciowego z dodatkiem dyni.
Składniki na 2 porcje:
seler naciowy (350g)
oliwa z oliwek
natka pietruszki
wywar z warzyw, czyli np:
• 1 marchewka
• 1 pietruszka
• 1 cebula
+ dynia świeża 150g
• sól, pieprz
inne:
• zioła prowansalskie, curry
Wykonanie:
W garnku przygotować wywar z warzyw (0,5l wody) - lub użyć gotowego bulionu warzywnego, jednak nie zachęcam do pójścia na łatwiznę ;) (Pokrojone i doprawione warzywa gotować ok. 30 minut). Cebulę obrać, pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z oliwą(1 łyżka). Podsmażyć. Następnie wrzucić pokrojony seler naciowy i dynię, chwilkę dusić (ok. 7 min). Połączyć wywar z warzyw z zawartością patelni i gotować jeszcze ok. 20 minut na wolnym ogniu.(aż warzywa będą miękkie). Garnek zestawić z ognia, lekko ostudzić, zmiksować i na koniec doprawić do smaku ziołami, solą i pieprzem. Gotowe :)
Na talerzu możemy przybrać zupę liśćmi selera naciowego i kleksem z jogurtu naturalnego ;)
Wartość odżywcza na 1 porcję ( bez jogurtu)
Kaloryczność 108 kcal
Białko 3,9g
Węglowodany 18g
Tłuszcz 5,8g
Błonnik 7,4g
Wapń 144 mg
Witamina A 772 µg
Foliany 95µg
Seler naciowy
- oczyszcza organizm z toksyn zawartych m.in. w pożywieniu
- pobudza przemianę materii
- ułatwia trawienie i likwiduje zaparcia, które są następstwem złych przyzwyczajeń żywieniowych
- w medycynie ludowej nasiona selera wykorzystywano jako lek na wzdęcia i niestrawności oraz jako środek moczopędny ( pomocny przy zatrzymywaniu się wody w organizmie, obrzękach).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz