Składniki:
500 g zmielonej wołowiny extra
2 łyżki musztardy chrzanowej
2 łyżki uprażonego jabłka (1 średnia sztuka)
1 całe jajo
przyprawy: sól, pieprz Cayenne, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekładamy je do garnuszka, podlewamy odrobiną wody i prażymy (do momentu odparowania, często mieszając). Gotowe odstawiamy do ostygnięcie. Do miski wrzucamy zmielone mięso, wybijamy jajko, dodajemy chrzan oraz jabłko i na koniec doprawiamy. Wszystko wyrabiamy dokładnie ręką. Na koniec formujemy burgery ( o pożądanej wielkości) i smażymy na patelni bez tłuszczu.
Burgery są bardzo soczyste i miękkie.
Poniżej moja propozycja podania :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz