poniedziałek, 15 stycznia 2018

Wołowe burgery z musztardą chrzanową i jabłkiem

Wołowina to mięso, które najmniej mi smakuje, jednak lubię zjeść od czasu do czasu coś zupełnie innego, dlatego wtedy sięgam po burgery. W tej formie wołowina najbardziej odpowiada mi smakowo. Nie są to tradycyjne burgery, ponieważ i składniki nie co inne niż w tradycyjnych przepisach. Możecie wykorzystać je jako sztukę mięso do obiadu lub przygotować domową wersję fast fooda i wyczarować pyszne burgery z Waszymi ulubionymi dodatkami.

Składniki:

500 g zmielonej wołowiny extra
2 łyżki musztardy chrzanowej
2 łyżki uprażonego jabłka (1 średnia sztuka)
1 całe jajo
przyprawy: sól, pieprz Cayenne, czosnek niedźwiedzi

Przygotowanie:

Jabłko obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekładamy je do garnuszka, podlewamy odrobiną wody i prażymy (do momentu odparowania, często mieszając). Gotowe odstawiamy do ostygnięcie. Do miski wrzucamy zmielone mięso, wybijamy jajko, dodajemy chrzan oraz jabłko i na koniec doprawiamy. Wszystko wyrabiamy dokładnie ręką. Na koniec formujemy burgery ( o pożądanej wielkości) i smażymy na patelni bez tłuszczu.
Burgery są bardzo soczyste i miękkie.

Poniżej moja propozycja podania :)

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger