wtorek, 10 stycznia 2017

Omlet z jarmużem i szpinakiem

Ostatnio napadła mnie niezła zajawka na szpinak i jarmuż, więc zaczęłam dodać zieleninkę, tam gdzie tylko mogę ;) Ta para pasuje idealnie również do omletu, dlatego długo nie zastanawiając się przygotowałam sobie zielony omlet. Polecam na śniadanie, kolację czy nawet przekąskę do pracy :)

Składniki na 1 porcję:

jajka 3 sztuki
szpinak świeży garść
jarmuż świeży (bez łodyg) garść
czosnek 2 ząbki
papryczka chilli 1/2 sztuki (wedle uznania)
pieprz, słodka papryka, kurkuma

Przygotowanie:

W misce ubijamy oddzielnie białka. Gdy zetną się na sztywną pianę dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość masła klarowanego i podsmażamy na nim umyty i osuszony szpinak, jarmuż, papryczkę chilli pokrojoną na małe kawałeczki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy pieprzem, słodką papryką i kurkumą. Cały "farsz" rozkładamy równomiernie na patelni i wylewamy masę jajeczną. Smażymy chwilę z jednej i drugiej strony na złoty kolor, do momentu ścięcia jajka.
Smacznego!

Wartości odżywcze 1 porcji:

Kaloryczność 305 kcal
Białko 20,7 g
Węglowodany 6,1 g
Tłuszcze 23,4 g
Błonnik 1,7 g
Wapń 101,1 mg
Żelazo 3,8 mg
Witamina A 632,1 ug
Magnez 25,4 mg



2 komentarze:

  1. Pięknie wygląda ten omlet. Jak tylko wróci mi apetyt na jajka, to chętnie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger