wtorek, 22 listopada 2016

Danie jednogarnkowe z dyni i indyka

W przypadku, kiedy nie mamy czasu na gotowanie obiadów w tygodniu, na ratunek przychodzą dania jednogarnkowe. Fajny pomysł zarówno na obiad, jak i na kolację. Możemy zawsze przygotować jednego dnia większą porcję i podzielić ją na kilka kolejnych dni. Dzięki temu zaoszczędzimy dużo czasu, który będziemy mogli z pożytkiem wykorzystać ;)

Składniki:

mięso mielone z piersi indyka 400 g
dynia świeża lub mrożona około 500 g bez skóry
cebula cukrowa 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
bulion warzywny lub rosół ( II opcja smaczniejsza) 350 ml
przyprawy:
papryka ostra i słodka po 2 łyżeczki
cebula w proszku 1 łyżeczka
oregano 1/2 łyżeczki
odrobin kminu rzymskiego
papryka wędzona 1 łyżeczka
pieprz czarny szczypta
pieprz Cayenne szczypta
natka pietruszki na wierzch do smaku
komosa ryżowa lub kasza gryczana ok. 50 g na porcję

Przygotowanie:

Mięso podsmażamy na głębokiej patelni razem z posiekaną na drobno cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po około 10 minutach dodaj pokrojoną w kosteczkę dynię (nie mieszaj, niech dynia leży w jednym miejscu) oraz podlej całość bulionem. Patelnię przykryj pokrywką i gotuj całość około 15 minut. Po tym czasie wyjmij część dyni i zblenduj na gładką masę, dodaj z powrotem do mięsa. Teraz dorzuć wszystkie przyprawy, dokładnie zamieszać i pogotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec połącz gulasz z wcześniej przygotowaną komosą ryżową lub kaszą i posyp na wierzchu natką pietruszki.

Smacznego!



Wartości odżywcze 1 porcji z 50 g komosy ryżowej

Kaloryczność 305 kcal
Białko 28,2 g
Węglowodany 37,4 g
Tłuszcze 6,3g
Błonnik 6 g
Wapń 56,1 mg
Żelazo 1,3 mg
Witamina A381,3 ug
Magnez 47,5 mg

1 komentarz:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger