niedziela, 4 września 2016

Home made coconut milk - "mleko" kokosowe, które zrobisz w domu

Dzisiaj przedstawię Wam szybki przepis na przygotowanie domowej roboty "mleka" kokosowego, którego używam w kuchni bardzo często. Uwielbiam to mleko za nadawanie fajnego smaku potrawom, do których przyrządzenia go używam. Nadaje się również jako dodatek do kawy, owsianki lub pysznego koktajlu. Na mleku tym możecie również przygotować kaszkę dla dziecka. Dwoma największymi atutami domowej roboty mleka kokosowego jest jakość i cena. Za 1l mleka kokosowego kupionego w sklepie musimy zapłacić średnio 11 zł. Ta sama pojemność mleka kokosowego domowej roboty to koszt średnio 1,5 zł !! Sami widzicie różnicę, dlatego zachęcam Was do spróbowania mojego przepisu.

Składniki na 2 litry mleka kokosowego:

120 g dobrej jakości wiórków kokosowych
2 litry wody źródlanej lub przegotowanej
opcjonalnie miód do osłodzenia

Przygotowanie:

Wiórki należy wrzucić do garnka i zalać 1 l wody. Następnie gotować przez około 15 minut ( na wolnym ogniu). Po tym czasie należy zblendować całość przez około 5 minut i dolać kolejny litr wody. Po ostudzeniu można osłodzić miodem (ilość zależy od tego, jak słodki smak chcemy uzyskać). Teraz całość przelewamy przez drobne sitko np. do słoika i przechowujemy w lodówce (max. 5 dni).
Tak przygotowane mleko kokosowe może ulec naturalnemu rozwarstwieniu, dlatego przed użyciem należy je wymieszać. Rozwarstwienie nie wpływa na jakość i smak mleka :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger