piątek, 6 maja 2016

Łosoś pieczony z zielonymi warzywami + żółty ryż

Koniec pracy, zakupy i ogromna chęć na przyrządzenie pysznego obiadu. Na szczęście udało się. Znalazłam szybki przepis na pieczonego łososia w obłędnej marynacie (zainspirowana oczywiście portalem kwestiasmaku,com). Przepis z małymi poprawkami zrealizowany, akcja zakończona sukcesem ;) Musicie koniecznie spróbować tego przepisu, na pewno nie zawiedziecie się na smaku. Najważniejsze, że przygotowanie zajmuję naprawdę chwilę, co jest bardzo ważne kiedy głodni wracamy z pracy.

Składniki na 2 porcje:


świeży filet łososia bez skóry 300 g

sos sojowy jasny 1 łyżka
sok z cytryny
olej kokosowy 1 łyżka
1 łyżeczka miodu prawdziwego
pesto bazyliowe
zielone szparagi 250 g
cukinia 350 g (1 mała)
tarty ser mozzarella 4 łyżki
przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka, sól, pieprz
ryż jaśminowy 60 g
kurkuma 1 łyżeczka
koperek

Przygotowanie:


Filety z łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym, osolić i popieprzyć. Skropić sokiem z cytryny oraz posmarować sosem sojowym, miodem i pesto (odstawić na kilka minut do lodówki). Warzywa umyć. Szparagi pokroić na 2-3 cm kawałki (po odcięciu grubych końców). Cukinię pokroić w kostkę. Olej kokosowy wymieszać z ziołami prowansalskimi, czosnkiem niedźwiedzim oraz pieprzem. Pokrojone warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, wymieszać z serem mozarella i polać marynatą. Piekarnik nagrzać do 230 °C i zapiekać warzywa oraz rybę przez 20 minut. W międzyczasie ugotować ryż jaśminowy z dodatkiem kurkumy. Warzywa i łososia ułożyć na przygotowanym ryżu i posypać koperkiem.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger