poniedziałek, 23 listopada 2015

Zupa krem z dyni z kokosową nutą

Tak jak obiecałam dzisiaj podzielę się z Wami kolejnym przepisem na zupę krem z dyni. Muszę przyznać, że uwielbiam dynię pod każdą postacią. Szkoda, że tak naprawdę dopiero od kilku lat aż tak bardzo się nią zafascynowałam :) W sumie lepiej późno niż wcale ;)

Składniki na 5-6 porcji:

dynia (mrożona lub świeża) 700 g
bulion warzywny około 700 ml
biała cebula 1 sztuka
mleczko kokosowe bio 200 ml
pieprz Cayenne szczypta
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
imbir (w proszku) 1/2 łyżeczki
na wierzch orzechy włoskie
masło 1 łyżka

Przygotowanie:

Dynię myjemy,  obieramy i kroimy w kostkę, cebulkę siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy chwilę cebulę, następnie dodajemy dynię i około 5 minut podsmażamy. Następnie dolewamy bulion tak aby zakryć dynię ( lepiej zostawić sobie odrobinę bulionu na sam koniec, jeśli wydawałoby się nam, że zupa wyszła zbyt gęsta). Wszystko gotujemy około 20 minut, aż dynia zmięknie. Po tym czasie blendujemy, a następnie dodajemy mleczko kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz czas na przyprawy: odrobina pieprzu Cayenne i sporo gałki. Teraz przekładamy zupę do miseczki a na wierzch układamy kilka orzechów włoskich.

Smacznego :)




Wartość odżywcza 1 porcji (200 ml)

Kaloryczność 136 kcal
Białko 2,8 g
Węglowodany 9 g
Tłuszcze 11,2 g
Błonnik 2,3 g
Wapń 49,7 mg
Fe 0,9 mg



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger