Składniki na 5-6 porcji:
dynia (mrożona lub świeża) 700 g
bulion warzywny około 700 ml
biała cebula 1 sztuka
mleczko kokosowe bio 200 ml
pieprz Cayenne szczypta
gałka muszkatołowa 1 łyżeczka
imbir (w proszku) 1/2 łyżeczki
na wierzch orzechy włoskie
masło 1 łyżka
Przygotowanie:
Dynię myjemy, obieramy i kroimy w kostkę, cebulkę siekamy. W garnku rozgrzewamy masło i podsmażamy chwilę cebulę, następnie dodajemy dynię i około 5 minut podsmażamy. Następnie dolewamy bulion tak aby zakryć dynię ( lepiej zostawić sobie odrobinę bulionu na sam koniec, jeśli wydawałoby się nam, że zupa wyszła zbyt gęsta). Wszystko gotujemy około 20 minut, aż dynia zmięknie. Po tym czasie blendujemy, a następnie dodajemy mleczko kokosowe i wszystko dokładnie mieszamy. Teraz czas na przyprawy: odrobina pieprzu Cayenne i sporo gałki. Teraz przekładamy zupę do miseczki a na wierzch układamy kilka orzechów włoskich.
Smacznego :)
Wartość odżywcza 1 porcji (200 ml)
Kaloryczność 136 kcal
Białko 2,8 g
Węglowodany 9 g
Tłuszcze 11,2 g
Błonnik 2,3 g
Wapń 49,7 mg
Fe 0,9 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz