piątek, 3 kwietnia 2015

..:: Dorsz zapiekany z porem i cytryną ::..

Zazwyczaj staram się, aby chociaż 2 razy w tygodniu na obiad gościła u nas ryba. Większość osób przygotowuje ryby w tradycyjny sposób, czyli obsmaża filety w panierce z mąki i bułki tartej. Dla mnie jest to zupełnie nie trafione danie, ponieważ po 1 zabijamy cały smak ryby, a po 2 spożywamy przy okazji zbędne kilokalorie, przekształcając zdrową rybę w niezdrowy posiłek. Mam dzisiaj dla Was troszkę inny przepis na pysznie przyrządzoną rybę.



Składniki na 1 porcję:

Świeży filet z dorsza 200 g
Biała część pora około 50 g
Cytryna 3 plastry
Czosnek 1 ząbek
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Przyprawy - robimy mix: szczypta pieprzu Cayenne, kolendry, gorczycy, bazylii , tymianku

Przygotowanie:

Mix przypraw mieszamy z oliwą z oliwek i nacieramy marynatą rybę. Następnie myjemy pora i siekamy białą jego część. Cytrynę parzymy i kroimy na plastry (nam będą potrzebne tylko 3). Pokrojonego pora podduszamy, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, na patelni przez około 6 minut. Rybę układamy na folii aluminiowej, na nią plastry cytryny a na wierzch pora. Całość zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach C.
Rybę można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem i mieszanką warzyw.





Wartość odżywcza 1 porcji ryby (bez dodatków w postaci kaszy, warzyw)

Kaloryczność  230 kcal
Białko  28 g
Węglowodany 6 g
Tłuszcze 11 g
Błonnik 2 g
Wapń 42 mg
Cholesterol 75 mg
Jod 167 ug



1 komentarz:

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger