Składniki na 1 porcję:
Świeży filet z dorsza 200 g
Biała część pora około 50 g
Cytryna 3 plastry
Czosnek 1 ząbek
Oliwa z oliwek 1 łyżka
Przyprawy - robimy mix: szczypta pieprzu Cayenne, kolendry, gorczycy, bazylii , tymianku
Przygotowanie:
Mix przypraw mieszamy z oliwą z oliwek i nacieramy marynatą rybę. Następnie myjemy pora i siekamy białą jego część. Cytrynę parzymy i kroimy na plastry (nam będą potrzebne tylko 3). Pokrojonego pora podduszamy, wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, na patelni przez około 6 minut. Rybę układamy na folii aluminiowej, na nią plastry cytryny a na wierzch pora. Całość zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach C.
Rybę można podawać z ziemniakami, kaszą, ryżem i mieszanką warzyw.
Wartość odżywcza 1 porcji ryby (bez dodatków w postaci kaszy, warzyw)
Kaloryczność 230 kcal
Białko 28 g
Węglowodany 6 g
Tłuszcze 11 g
Błonnik 2 g
Wapń 42 mg
Cholesterol 75 mg
Jod 167 ug
Wygląda rozkosznie!!
OdpowiedzUsuń