czwartek, 2 stycznia 2014

Superfoods - perły natury

Czy słyszeliście kiedyś o superfoods? W języku polskim jest to nic innego jak superżywność. Czym w takim razie jest superżywność? Mianem tym określa się produkty spożywcze, które zawierają bardzo dużą ilość składników odżywczych (tj. witamin, składników mineralnych, aminokwasów, enzymów, błonnika pokarmowego), które zapobiegają, a nawet leczą choroby dotykające obecnie ludzkość. Superżywność to nic nowego, produkty te były znane już wiele lat temu, natomiast dopiero teraz naukowcy zaczynają swoimi badaniami potwierdzać korzyści zdrowotne takich produktów.
Które produkty zasługują na miano superfoods?? Lista jest dość długa (The World's Healthiest Foods opisuje ich już 126), a oto przykłady:

1. Aloes - bogactwem jest miąższ z liści aloesu, który zawiera ponad 200 składników o dużej aktywności biologicznej są to m.in.: 

- pierwiastki: miedź, magnez, mangan, sód, potas, chrom, wapń,          fosfor, cynk i żelazo 

- witaminy – witamina C, β–karoten, kwas foliowy, cholinę, α-tokoferol (związek wchodzący w skład witaminy E) oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B12 )

- aminokwasy: alanina, arginina, kwas asparaginowy, kwas glutaminowy, glicyna, histydyna, hydroksyproliny, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, fenyloalanina, prolina, treonina, tyrozyna, walina (wśród nich jest aż 7 z 8 aminokwasów egzogennych, czyli takich które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ nasz organizm nie potrafi ich sam syntetyzować)

- ponadto aloes to prawdziwy balsam dla układu pokarmowego, ponieważ reguluje jego pracę i oczyszcza go z toksyn, normalizuje również poziom cukru we krwi, zapobiega powstawaniu kamieni w nerkach oraz zwiększa ogólną odporność organizmu.

2. Zielone warzywa (brokuły, szpinak, sałata, jarmuż, karczochy, rzeżucha, natka pietruszki, endywia, cykoria, kapusta) – dzięki dużemu spożyciu tych produktów możemy zmniejszyć ryzyko zawału serca oraz pewnych rodzajów nowotworów. Surowe zielone warzywa są źródłem przeciwutleniaczy, enzymów oraz wielu witamin i składników mineralnych. Ta grupa produktów ma działanie oczyszczające krew, wspiera działanie mózgu, układu nerwowego oraz pokarmowego.

3. Czosnek i warzywa cebulowe – najbardziej znane już od wielu lat jest działanie antybakteryjne tych produktów. Inne zalety to zmniejszanie stężenia cholesterolu i ciśnienia tętniczego krwi, a także ryzyka zakrzepów i chorób nowotworowych. Wspierają działanie układu immunologicznego.

4.Buraki – pomagają zapobiegać niektórym rodzajom nowotworów, np. jelita grubego. Zawierają dużo kwasu foliowego i manganu oraz betainy, które wykazują silne działanie w walce ze stanami zapalnymi w organizmie. Betaina chroni również przed wystąpieniem chorób serca, ponieważ zmniejsza stężenie homocysteiny (aminokwasu, który związany jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób serca).

5. Algi (spirulina, chlorella) – są bogatym źródłem takich pierwiastków, jak: cynk, fluor, fosfor, miedź, magnez, mangan, wapń, potas i żelazo. Dodatkowo, algi morskie zawierają dużą ilość jodu. Są niezwykle bogate w łatwoprzyswajalne białko (dlatego nazywane są zielonym mięsem). Składniki w nich zawarte wzmacniają system odpornościowy i pomagają podczas infekcji wirusowych, grypy i przeziębienia. 

6. Jagody Goji - „czerwony diament” - w porównaniu z innymi owocami, świeże owoce goji zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich składników mineralnych, jak: wapń, potas, , i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy.

7. Quinoa (komosa ryżowa) - dostarcza 2 razy więcej żelaza i witaminy E niż pszenica;  jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor, potas, cynk i błonnik; zawiera wyjątkowy aminokwas lysinę, chroniący przed nowotworami. Nie zawiera glutenu, dlatego idealnie nadaje się dla osób cierpiących na chorobę trzewną.

8. Awokado - znajdziemy w nim witaminy A, E, C, D, z grupy B (w tym kwas foliowy), PP i K oraz potas, wapń i żelazo. Jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a zwłaszcza kwasu linolowego, linolenowego i oleinowego, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i muszą być dostarczane z pożywieniem. W awokado znajdziemy znaczne ilości lecytyny, która odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu systemu nerwowego, a także jest kolejnym składnikiem o działaniu przeciwmiażdżycowym.


A teraz odpowiedzcie sobie na pytanie, jak często spożywacie wyżej wymienione produkty? Jeśli nie spożywacie ich w ogóle, bądź w małych ilościach to zachęcam do włączenia ich w codzienną dietę :)



5 komentarzy:

  1. A gdzie kupic aloes? To taki do picia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak chodzi o aloes do picia. Można kupić go w sklepach ze zdrową żywnością bądź aptece. Polecam sprawdzenie cen w kilku miejscach, ponieważ są one bardzo różne :)

      Usuń
    2. ciekawe jak to smakuje, bo cos mi sie wydaje, ze okropnie :D

      Usuń
  2. A co sądzisz o jagodach acai? Podobno są hiperfoodem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje uczucia co do jagód acai są bardzo mieszane :) czytając te wszystkie wyśmienite komentarze o ich niezawodnych właściwościach w odchudzaniu i wielu innych jeszcze aspektach, aż chce się wykrzyknąć REKLAMA :) oczywiście jeżeli chodzi o same owoce, są one jak najbardziej zdrowe, ponieważ zawierają bardzo dużo antyoksydantów, fitosteroli, błonnika, jednak na rynku polskich są trudno dostępne, a czy zażywanie różnorodnych preparatów na bazie owocu acai jest takie dobre to bym polemizowała. Te preparaty to przede wszystkich chwyt marketingowy. Moim zdaniem mamy wiele innych owoców tj. chociażby grejpfruty, które również mają korzystne działanie na nasz organizm i są o wiele tańsze oraz łatwo dostępne.

      Usuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger