Dzisiaj dosyć napięty grafik od rana więc było mało czasu na przygotowanie obiadu. Trzeba było wymyślić coś co szybko można przygotować i padł pomysł na polędwicę z dorsza - lubię ją za delikatny smak i brak zapachu ryby ;) W kuchni pomagał mi dzisiaj również mąż, więc uwinęliśmy się w kilkanaście minut i wyczarowaliśmy pyszny obiad. Efekty poniżej.
Składniki na 2 porcje:
polędwica z dorsza 400 g
masło klarowane lub olej kokosowy 2 łyżki
pesto z suszonych pomidorów 3 łyżki
śmietana 12% 100 g
mleko roślinne 4 łyżki
sól, pieprz, tymianek, papryka ostra
szpinak świeży 2 garści
oliwki czarne kilka sztuk
ryż jaśminowy lub brązowy 100 g
Pesto z suszonych pomidorów:
1/2 szklanki suszonych pomidorów w zalewie oliwnej
5 łyżek orzechów nerkowca
1 mały ząbek czosnku
4 łyżki startego parmezanu
4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
odrobina pieprzu Cayenne
Przygotowanie:
Wszystkie składniki pesto zmiksować blenderem, doprawić pieprzem. Polędwice z dorsza osuszyć, oprószyć solą, pieprzem oraz tymiankiem. Następnie rozgrzać patelnię, dodać masło klarowane i krótko obsmażyć rybę z obu stron (około minuty na każdą stronę). Do śmietany dodać pesto oraz mleko roślinne, gdy sos jest jeszcze zbyt gęsty dodać więcej mleka. Doprawić ostrą papryką oraz pieprzem. Następnie tak przygotowany sos dodać do ryby. Gotować pod przykryciem przez około 3 minuty. W tym samym czasie, gdy przygotowujemy rybę gotujemy również ryż. Po odlaniu wody, ryż wrzucamy ponownie do garnka i mieszamy ze świeżym, zblanszowanym szpinakiem (ja jedynie po umyciu, przepłukałam szpinak wrzątkiem) oraz oliwkami.
Smacznego!
Wartości odżywcze 1 porcji:
Kaloryczność 616 kcal
Białko 43 g
Węglowodany 49,2 g
Tłuszcze 29,4 g
Błonnik 6,9 g
Wapń 122,1 mg
Żelazo 2,3 mg
Witamina A 105,3 ug
Magnez 137,1 mg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz