piątek, 6 stycznia 2017

Królewskie śniadanie - naleśniki jaglane z zielonym farszem

Piękny poranek mnie dzisiaj przywitał - słońce za oknem, mrozek i błękitne niebo, aż się ma więcej energii do spożytkowania ;) Z uwagi na wolny dzień mogłam pozwolić sobie na dłuższe poświęcenie czasu na przygotowanie śniadania, dlatego zabrałam się za robienie naleśników, na które zazwyczaj braknie mi czasu ;) Przepis, którym się zaraz z Wami podzielę został niedawno odkryty, ale już wiem, że bardzo często będę z niego korzystała. Głównym składnikiem ciasta jest kasza jaglana. Przyznam szczerze, że podchodziłam bardzo sceptycznie do tego, co mi wyjdzie w efekcie końcowym, ale opłacało się spróbować. Ciasto idealnie nadaje się aby wykorzystać je do naleśników na słodko oraz fajnie komponuje się z wytrawnymi dodatkami. Ja postawiłam dzisiaj na drugą opcję, a do farszu wykorzystałam szynkę parmeńską, szpinak, ser żółty oraz suszone pomidory.

Składniki na 5 naleśników

ugotowana kasza jaglana 7 łyżek ( trzeba ugotować około 5 łyżek surowej kaszy)
napój ryżowy lub sojowy 1/2 szklanki (około 125 ml)
mąka ziemniaczana 4 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
jajka 2 sztuki
olej kokosowy 1 łyżka

Farsz:
3 garści świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
4 plasterki szynki parmeńskiej
1 łyżka startego żółtego sera lub mozzarelli
pieprz

Przygotowanie:

Najpierw najlepiej jest przygotować farsz. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wrzucamy wcześniej umyty szpinak, dodajemy do niego przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojone suszone pomidory oraz szynkę parmeńską. Doprawiamy spora ilością pieprzu. Wszystko podsmażamy około 10 minut, zdejmujemy z ognia i na wierzch posypujemy serem żółtym.

Ciasto: ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną umieszczamy w misce i dorzucamy do niej mąkę, kurkumę, napój ryżowy, jajka. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli wydaje się Wam, że masa jest zbyt gęsta należy dolać odrobinę napoju roślinnego. Do ciasta dodajemy łyżkę oleju, co ułatwi smażenie naleśników. Na rozgrzanej patelni skropionej olejem, smażymy cienkie naleśniki. Na gotowy naleśnik nakładamy farsz i zawijamy w rulon.
Smacznego!






Wartości odżywcze 1 naleśnika z farszem

Kaloryczność 193kcal
Białko 8,9 g
Węglowodany 19,8 g
Tłuszcze 9 g
Błonnik 1,1 g
Wapń 40,0 mg
Żelazo 1,0 mg
Witamina A 62,5 ug
Magnez 16,4 mg

4 komentarze:

  1. Cudowne te naleśniki! Już kiedyś chodziło mi po głowie zrobienie naleśników z kaszy jaglanej, a teraz widzę, że można takie wyczarować <3 Na pewno też spróbuję :) I nadzienie też dla mnie idealne, parmeńską i suszone to nadużywam ostatnio :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama byłam w szoku, że ciasto jest elastyczne a nie kruche i rozpadające się - a taki farsz mogę jeść garściami :P

      Usuń
  2. Ciasto super, pierwszy raz mi wyszły naleśniki bezglutenowe :) Ja zrobiłam wersję wegetariańską, bez szybki oraz dodałam fetę, a do \drugą partie zrobiłam na słodko, z powidlami jabłkowymi bez cukru.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że smakowały :) ja dzisiaj robię znowu tym razem na jutrzejszy lunchbox do pracy :) Myślę, że ciasto jest na tyle uniwersalne, że będzie pasowało do każdego dodatku. Pozdrawiam

      Usuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger