Składniki na 5 naleśników
ugotowana kasza jaglana 7 łyżek ( trzeba ugotować około 5 łyżek surowej kaszy)
napój ryżowy lub sojowy 1/2 szklanki (około 125 ml)
mąka ziemniaczana 4 łyżki
kurkuma 1 łyżeczka
jajka 2 sztuki
olej kokosowy 1 łyżka
Farsz:
3 garści świeżego szpinaku
4 ząbki czosnku
5 suszonych pomidorów
4 plasterki szynki parmeńskiej
1 łyżka startego żółtego sera lub mozzarelli
pieprz
Przygotowanie:
Najpierw najlepiej jest przygotować farsz. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wrzucamy wcześniej umyty szpinak, dodajemy do niego przeciśnięte ząbki czosnku, pokrojone suszone pomidory oraz szynkę parmeńską. Doprawiamy spora ilością pieprzu. Wszystko podsmażamy około 10 minut, zdejmujemy z ognia i na wierzch posypujemy serem żółtym.
Ciasto: ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną umieszczamy w misce i dorzucamy do niej mąkę, kurkumę, napój ryżowy, jajka. Wszystko blendujemy na gładką masę. Jeśli wydaje się Wam, że masa jest zbyt gęsta należy dolać odrobinę napoju roślinnego. Do ciasta dodajemy łyżkę oleju, co ułatwi smażenie naleśników. Na rozgrzanej patelni skropionej olejem, smażymy cienkie naleśniki. Na gotowy naleśnik nakładamy farsz i zawijamy w rulon.
Smacznego!
Wartości odżywcze 1 naleśnika z farszem
Kaloryczność 193kcal
Białko 8,9 g
Węglowodany 19,8 g
Tłuszcze 9 g
Błonnik 1,1 g
Wapń 40,0 mg
Żelazo 1,0 mg
Witamina A 62,5 ug
Magnez 16,4 mg
Cudowne te naleśniki! Już kiedyś chodziło mi po głowie zrobienie naleśników z kaszy jaglanej, a teraz widzę, że można takie wyczarować <3 Na pewno też spróbuję :) I nadzienie też dla mnie idealne, parmeńską i suszone to nadużywam ostatnio :D
OdpowiedzUsuńSama byłam w szoku, że ciasto jest elastyczne a nie kruche i rozpadające się - a taki farsz mogę jeść garściami :P
UsuńCiasto super, pierwszy raz mi wyszły naleśniki bezglutenowe :) Ja zrobiłam wersję wegetariańską, bez szybki oraz dodałam fetę, a do \drugą partie zrobiłam na słodko, z powidlami jabłkowymi bez cukru.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że smakowały :) ja dzisiaj robię znowu tym razem na jutrzejszy lunchbox do pracy :) Myślę, że ciasto jest na tyle uniwersalne, że będzie pasowało do każdego dodatku. Pozdrawiam
Usuń