Składniki:
200 g ciecierzycy (przed ugotowaniem)
pomidory suszone w zalewie 8 sztuk
1 ząbek czosnku (lub 2-3 jeśli lubicie mocno czosnkowe dania) przeciśnięty przez praskę
oliwa 2 łyżki
olej z zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżka
około 125 ml wody
sól, pieprz świeżo zmielony, pieprz Cayenne, papryka słodka
Przygotowanie:
Ciecierzycę przed obróbką termiczną najlepiej jest namoczyć przez około 8 h. Ja zazwyczaj zostawiam ją do moczenia na całą noc. Później ciecierzycę gotujemy, według przepisu na opakowaniu. Gotową ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt sucha możemy dolać więcej wody lud dodać odrobinę więcej oliwy, tak aby lepiej rozsmarowywała się na kanapce.
Do podania proponuję pieczywo żytnie, a jako dodatek listki rukoli oraz ogórki kiszone.
Smacznego!
Uwielbiam wszelkie pasty z roślin strączkowych, dodatek suszonych pomidorów to strzał w dziesiątkę :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam pasty z roślin strączkowych <3
UsuńBardzo lubię pasty ze strączków, a soczewica jest wg mnie jedną z najlepszych do tego celu :)
OdpowiedzUsuńSoczewica również smaczna :D
Usuń