piątek, 18 listopada 2016

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i oliwą

Ostatnio naszła mnie ochota na przygotowanie pasty z ciecierzycy na kanapki. Uwielbiam ciecierzyce w każdej postaci, ale jako dodatek do pieczywa pasuje mi idealnie. Podobną pastę przygotowujemy dla dzieci w żłobku i muszę przyznać, że cieszy się ona sporym wzięciem :) Oczywiście dla osoby dorosłej można użyć więcej przypraw, aby smak był jeszcze bardziej wyrazisty. Kanapka z tą pastą może być fajnym pomysłem na pożywną kolację.

Składniki:

200 g ciecierzycy (przed ugotowaniem)
pomidory suszone w zalewie 8 sztuk
1 ząbek czosnku (lub 2-3 jeśli lubicie mocno czosnkowe dania) przeciśnięty przez praskę
oliwa 2 łyżki
olej z zalewy z suszonych pomidorów 1 łyżka
około 125 ml wody
sól, pieprz świeżo zmielony, pieprz Cayenne, papryka słodka

Przygotowanie:

Ciecierzycę przed obróbką termiczną najlepiej jest namoczyć przez około 8 h. Ja zazwyczaj zostawiam ją do moczenia na całą noc. Później ciecierzycę gotujemy, według przepisu na opakowaniu. Gotową ciecierzycę przekładamy do miski i dodajemy resztę składników. Wszystko dokładnie blendujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt sucha możemy dolać więcej wody lud dodać odrobinę więcej oliwy, tak aby lepiej rozsmarowywała się na kanapce. 
Do podania proponuję pieczywo żytnie, a jako dodatek listki rukoli oraz ogórki kiszone.

Smacznego!




4 komentarze:

  1. Uwielbiam wszelkie pasty z roślin strączkowych, dodatek suszonych pomidorów to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię pasty ze strączków, a soczewica jest wg mnie jedną z najlepszych do tego celu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger