Za oknem szaro więc możemy wspomóc się letnimi smakami na talerzu. Owoce cytrusowe kojarzą się na pewno z letnimi smakami, dlatego proponuję Wam wykorzystanie ich do marynaty mięsnej. Nie będzie to propozycja mega wykwintnego dania, a raczej połączenie banalnych składników, dzięki czemu przygotujemy obiad bez żadnych komplikacji.
Składniki:
pierś z kurczaka 300 g
marynata do mięsa: sok wyciśnięty z 1/2 sztuki cytryny i 1/2 sztuki pomarańczy, miód 1 łyżka, oliwa 1 łyżka, woda 5 łyżek, tymianek, papryka słodka, papryka ostra, pieprz świeżo zmielony, czosnek niedźwiedzi, bazylia, oregano (wszystkich przypraw do trochu)
batat 1 duża sztuka
zioła prowansalskie 1 łyżeczka
oliwa extra vergine
rukola 2 garści
pomidorki koktajlowe 12 sztuk
dressing do sałatki: 1 łyżka oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka płynnego miodu, pieprz Cayenne
Przygotowanie:
Na początek mieszamy wszystkie składniki marynaty do mięsa i dokładnie mieszamy. Zanurzamy w niej rozbite piersi z kurczaka i odstawiamy do lodówki na około 10 minut. W międzyczasie myjemy, obieramy i kroimy batata na talarki grubości około 1,5 cm. Talarki wrzucamy do miski, polewamy oliwą połączoną z ziołami prowansalskimi. Teraz talarki batata rozłóż na blaszce. Kurczaka wyjmij z lodówki, zawiń w paczuszkę z folii aluminiowej, podlej odrobiną marynaty i połóż na blaszce. Piekarnik nagrzej do 220 stopni Celsjusza. Wstaw obydwie blaszki i piecz około 20-25 minut ( w zależności od grubości piersi z kurczaka, w razie potrzeby bataty wyjmij wcześniej, a kurczaka dopiecz). Kiedy w piekarniku wre, masz czas na przygotowanie sałatki. Rukolę wystarczy umyć i osuszyć, wyłożyć na talerz. Do tego dodaj pokrojone w połówki pomidorki i polej przygotowanym dressingiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz