sobota, 26 listopada 2016

Green muffins - szpinak na słodko

Czymże byłby weekend bez pysznego deseru? Oczywiście dałoby radę przeżyć bez słodkości, ale o ile przyjemniej jest się zrelaksować przy kawce i pysznym kawałku ciacha :)  - na dokładkę nie byle jakiego. Sobota zaczęła się tradycyjnie -zakupy, ZUMBA, obiad i .....chwila relaksu z aromatyczną kawą i zieloną muffinką. Zapewne większości osobom szpinak kojarzy się raczej z wytrawnymi daniami, a nie z produktem, z którego można przygotować słodki deser :) Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne babeczki, których głównym składnikiem jest właśnie szpinak. Zapewniam Was, że smak szpinaku nie jest w ogóle wyczuwalny w produkcie końcowym.

Składniki na około 25 sztuk

250 g świeżych liści szpinaku
olej rzepakowy 1 szklanka
sok z cytryny 4 łyżki
jaja 3 sztuki
ksylitol 80 g (lub cukier brązowy w tej samej ilości)
mąka bezglutenowa mix 2 pełne szklanki - ja użyłam do mixu mąki owsianej bg, mąki gryczanej, mąki ryżowej, mąki kukurydzianej z bardzo dużą przewagą mąki owsianej bg ( można użyć również np. mąki orkiszowej jeśli nie macie problemów z glutenem)
proszek do pieczenie bg 3 łyżeczki
sól szczypta

Krem:

serek naturalny Twój smak 200 g
masło 82% tł. 30 g
ziarenka wanilii z 1/2 laski
miód prawdziwy płynny 2 łyżki

Przygotowanie:

Liście szpinaku dokładnie myjemy i umieszczamy w misce. Dodajemy olej oraz sok z cytryny - wszystko rozdrabniamy blenderem ręcznym na gładką masę. W oddzielnej misce ubijamy jajka z ksylitolem do momentu uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy do jajek szpinak i ponownie miksujemy. Teraz dodajemy proszek do pieczenia, odrobinę soli oraz mąkę, którą dosypujemy partiami, cały czas miksując ciasto. Gdy uzyskamy już jednolite ciasto, przelewamy je partiami do formy na muffiny (pamiętając o tym, że muffinki podrosną w czasie pieczenia). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut. W trakcie pieczenia babeczek możemy przygotować krem - w tym celu umieszczamy serek, masło oraz miód w misce i miksujemy na jednolitą masę. Później wstawiamy krem do lodówki aby troszkę "zastygł". Kiedy nasze muffiny będą już wystudzone, nakładamy po trochu krem na każdą z nich, a do dekoracji możemy jeszcze użyć ziarenek owocu granatu.

Smacznego!

Wartości odżywcze 1 muffiny bez kremu

Kaloryczność 121 kcal
Białko 2,2 g
Węglowodany 9,8 g
Tłuszcze 9 g
Błonnik 1 g
Wapń 2,6 mg
Żelazo 0,1 mg
Witamina A 15,8 ug
Magnez 0,7 mg


Teraz jest Wasz czas na chwilę rozpusty! ;)









6 komentarzy:

  1. Piękny mają ten kolor! I jakie są nie-muffinowo puszyste...:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można je jeść wzrokiem :D lub postawić jako dekorację ;)

      Usuń
  2. Wyglądają przepięknie!:) Jak z bajki!

    https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/26/komosa-ryzowa-z-indykiem-i-brokulem/

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają mega zachęcająco ;-))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Make life healthier , Blogger