Składniki na około 18 mini kuleczek:
2 średniej wielkości cukinie
2 średniej wielkości marchewki
70 g mąki kokosowej (lub 70 g zmiksowanych wiórków kokosowych)
2 jajka
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
przyprawy:
1/2 łyżeczki suszonej bazylii, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka cebuli w proszku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, odrobina soli oraz świeżo zmielonego pieprzu
Przygotowanie:
Cukinie i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odstaw na chwilę aby puściły wodę, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Całość przełóż do miski i dodaj resztę składników. Wymieszaj bardzo dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. Następnie formuj mini kulki (1 duża łyżka+ 1 kulka) i układaj je na papierze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz około 30 minut (pamiętaj aby po 15 minutach przekręcić kuleczki na drugą stronę).
Backstage ;) |
super, można zamiast tradycyjnych kotletów zrobić waśnie takie, lżejsze warzywne
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) kurczak z kwiatami cukinii
Już zaglądam :)
OdpowiedzUsuń