Składniki na około 4-5 porcji:
2 sztuki średniej wielkości cukinii
2 sztuki czerwonej papryki
pomidory koktajlowe 400 g
kabanosy bezglutenowe drobiowe 400 g
1 sztuka średniej wielkości cebuli białej
czosnek 3 ząbki
przecier pomidorowy/koncentrat pomidorowy 4 łyżki
olej
przyprawy: sól morska, papryka wędzona 1/4 łyżeczki, papryka słodka i ostra po 1/2 łyżeczki
woda lub bulion warzywny 250 ml
Przygotowanie:
Na głębokiej patelni lub rondlu rozgrzej olej, a następnie wrzuć pokrojone na kawałki kabanosy oraz pokrojoną na drobno cebulkę. Chwilę podsmaż. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę. Po 5 minutach dodaj pomidorki przekrojone na pół, całość podlej wodą, dodaj przecier pomidorowy oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut.
Leczo najlepiej smakuje z kaszą gryczaną lub ryżem.
Smacznego :)
A Wy macie jakiś inny sposób na leczo :) ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz