Składniki na tortownicę o wielkości 25 cm x 25 cm
mąka kukurydziana 160 g
mąka ziemniaczana 100 g
olej 20 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jaja 5 sztuk
ziarenka z laski wanilii
cukier trzcinowy 1/2 szklanki
rabarbar 3 laski
truskawki 10 sztuk
sól odrobina
Przygotowanie:
Do miski oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie ciągle mieszając musimy dodawać po trochu cukier i żółtka (nie wszystkie na raz, tylko partiami). W międzyczasie dodajemy partiami olej. Na koniec dorzucamy, uprzednio wymieszane z proszkiem do pieczenia i ziarnami wanilii mąki i miksujemy na gładką masę. Ciasto przelewamy do tortownicy. Polecam tortownicę nasmarować tłuszczem i podsypać delikatnie mąką kukurydzianą. Ja dodatkowo włożyłam do tortownicy kształtkę, dzięki czemu uzyskałam fajny kształt ciasta. Gdy ciasto mamy już w tortownicy, na wierzch układamy pokrojony na kawałki rabarbar oraz przekrojone na połówki truskawki. Polecam rabarbar pokroić na kawałki, przełożyć do miski i posypać cukrem (po chwili odlać wodę, która pojawi się w misce). Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut (do suchego patyczka). Czas pieczenia jest uzależniony od owoców które użyjemy. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta, możemy posypać je delikatnie cukrem pudrem i udekorować owocami :)
Dajcie znać jak wypróbujecie przepis :)
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz